Velice dramatický zápas se šťastným koncem pro budějovické Dynamo zhlédl malý počet plzeňských diváků. Plzeňští fotbalisté začali aktivně a do vedení domácí dostal Siegl, ale do šaten se šlo za nerozhodného stavu díky brance Davida Lafaty z pokutového kopu. Domácí hráči se po přestávce opět předvedli náporem, který korunoval druhým gólem kanonýr Siegl. Nečekaný zvrat přišel v 80. minutě, kdy nejprve srovnal druhým zásahem Lafata a o čtyři minuty později vstřelil svoji čtrnáctou branku opět nezadržitelný David Lafata. Stav 4:2 pro hosty pečetil na konci utkání střídající Smíšek. U dvou závěrečných branek Dynama asistoval střídající Aleš Matoušek.
Oproti minulému zápasu s Blšany se do základní sestavy od začátku utkání podíval defenzivní štít Jaroslav Chlebek. Na levé straně zálohy operoval Ivan Dvořák, ofenzivní Plocek zůstal pouze na lavičce náhradníků.

Trenér hostujících fotbalistů Pavel Tobiáš před utkáním prozradil, že by si rád k plzeňskému rivalovi zajel pro tři body k udržení se v horní polovině ligové tabulky. Již potopený kormidelník domácích František Cipro se chtěl s nejvěrnější hrstkou fanoušků, která dorazila na stadion ve Štruncových sadech, rozloučit symbolickým vítězstvím.

Slova kouče Cipra však od první minuty zřetelně předčila Tobiášovy předzápasové záměry. Plzeňští od začátku duelu valili na českobudějovického rivala jeden útok za druhým. Již ve 3. minutě se mohl prosadit v prvním ligovém klání domácí Vaněček, ale brankář Seman se v derby předvedl výborným zákrokem. Jihočeši se pokusili odpovědět o dvě minuty později, ale obránce Horejš střílel vysoko nad Ticháčkovu svatyni.

Ve 13. minutě se zaslouženě dostali do vedení domácí fotbalisté. Švejnoha obhodil černobílý obranný val, Jež stačil přiťuknout plzeňskému Sieglovi, jenž oslavil 400. start v první lize vedoucí brankou - 1:0. Plzeň se stala rázem neovladatelnou bárkou a ke druhému gólu neměla daleko ve 21. minutě, kdy se po Petroušově centru dostal k hlavičce Jež, ale orazítkoval pouze břevno budějovické klece.

O deset minut nato se zkoušeli gólově prosadit i hosté. Adam zahrával přímý kop, který však nikdo z budějovického týmu nestačil do brány usměrnit. Ve 43. minutě zahrozili opět hostující fotbalisté. Kulič nejprve vyzkoušel pozornost gólmana Ticháčka, který však vyrazil míč pouze k Lafatovi, jeho střelu ale domácí brankář dokázal opět jen vyrazit před sebe, Adam ale s velkou šancí nenaložil nejpřesněji.

Ve 45. minutě Knakal stáhl v pokutovém území budějovického Chlebka, hlavní sudí Šuniar okamžitě nařídil penaltu, ze které srovnal stav na 1:1 David Lafata.

Do druhého poločasu vstoupili Plzeňští mírně rozhozeni. Jejich hra postrádala přesnost, důraz a působila poněkud chaoticky. Ve 48. minutě hlavičkoval po rohovém kopu nebezpečně Lafata, ale Ticháček jeho pokus zneškodnil. O několik minut později se ze čtyř rohových kopů Plzeň nedokázala prosadit, naopak mohla sama inkasovat po nebezpečném brejku Pončáka.

V 64. minutě se Štruncovými sady nesla veselejší nálada. Jež obešel tři budějovické fotbalisty, následnou střelu Seman pouze vyrazil k hostujícímu Sieglovi a ten si osladil jubilejní zápas druhým gólem - 2:1. O tři minuty poté se z hattricku mohl radovat Siegl, ale jeho dělovku skvěle zlikvidoval brankář Seman.

Plzeň začala hrát uvolněně a vypadalo to, že se domácí obecenstvo dočká prvního vítězství po šesti zápasech. V 75. minutě se zkoušeli střelecky prosadit domácí Zakopal a černobílý kapitán Vozábal, ale oba fotbalisté gólmany nepřekonali.

V 80. minutě se hosté z Českých Budějovic radovali z nečekaného vyrovnání. Obránce Pončák našel aktivního Lafatu a nikým neatakovaný útočník poslal míč za Ticháčkova záda - 2:2. O čtyři minuty později zasadili pomyslný hřebíček do plzeňské rakve Českobudějovičtí. Ticháček se dopustil trestuhodné rozehrávky, kterou vystihl Matoušek. Střídající útočník poté parádně přihrál Lafatovi, jenž se z nabídnuté šance nemýlil a připsal si prvoligový hattrick. Na světelné tabuli tak svítil stav 3:2 pro budějovické mužstvo. Nečekaný zvrat utkání v 90. minutě dokonal střídající Smíšek, který se objevil sám před brankářem a nastolil tak konečné vítězství 4:2 pro hostující celek.

Martin Herbe

Statistiky zápasu

JMÉNOSTŘELY NA BRANKUSTŘELY MIMOFAULYROHYOFSAJDY
Střela pravou nohou Střela levou nohouStřela hlavou Střela pravou nohouStřela levou nohou Střela hlavouFauloval FaulovánZleva Zprava
Seman0000000 0000
Pončák100 000 32000
Horejš000 100 21000
Homoláč000 000 31000
Leština0000 0002000
Vozábal1 00 00053211
Adam00 0 10021020
Chlebek10 000030000
Dvořák000 100 23000
Kulič10 0 00002003
Lafata40 10 00 11000
Matoušek00 0000 01000
Smíšek100 000 00000
Plocek000000 00000

Střely na branku

Fotogalerie


Ohlasy trenérů

František Cipro: "Když se deset minut před koncem vede 2:1, tak by zápas alespoň do remízy dovedl snad i divizní tým. Děláme neskutečné a nepochopitelné chyby. Nemá vůbec cenu o tom mluvit. Góly, jaké dostáváme, nemůže dostat snad nikdo a stále se to opakuje. Když už dneska dáme dva góly, tak si necháme nasázet zase čtyři."

Pavel Tobiáš: "Celý týden jsem hráče upozorňoval na plzeňské kvality, ale občas mi připadalo, že to nebrali na zřetel. Plzeň i dnes hrála dobře, ještěže jsme zvládli konce obou poločasů."