Ve středu po poledni proběhla ve sport baru na E.ON stadionu tradiční předsezónní tisková konference, které se za Dynamo České Budějovice zúčastnil předseda představenstva klubu Karel Poborský, hlavní trenér A-týmu Jan Kmoch, technický ředitel Roman Havel a kapitán prvního mužstva David Horejš. Během besedy s novináři zaznělo z úst funkcionářů plno zajímavých informací, cíle pro nadcházející sezonu pak naznačil nejvyšší muž klubu. "Chtěli bychom skončit ve středu tabulky a pohybovat se okolo osmého až desátého místa," řekl hned na úvod Karel Poborský.

Na úvod tiskové konference byly oficiálně prezentovány tři nové sady dresů, ve kterých bude Dynamo České Budějovice v příští sezoně nastupovat. Následně mohli příchozí novináři pokládat dotazy jednotlivým představitelům klubu a pod úvodní palbou otázek byl předseda představenstva klubu Karel Poborský, jenž nastiňoval cíle týmu pro nadcházející sezonu. "Stejně jako před minulou sezonou bychom i letos chtěli být v klidném středu tabulky okolo osmého až desátého místa. Pokud možno bychom nechtěli mít starosti se záchranou, chceme se vyhnout těm nižším příčkám," naznačil ambice týmu nejvyšší muž klubu. "Neradi bychom letos hráli tak, jako v předešlých dvou sezonách, kdy jsme sice po podzimu byli na místech, která jsme si předsevzali, ale pak jsme v tabulce klesli. Ten konec sezony nám dlouhodobě dělá problémy a vždy pak končíme těsně nad těmi sestupovými příčkami. Toho se chceme vyvarovat," připomněl dále Poborský nepovedené jarní části sezon posledních let.

Jihočeský klub se také netají přáním zabojovat o postup do evropských pohárů. Cestu do Evropy spatřují funkcionáři klubu především přes pohár ČMFS. "V českém poháru se budeme snažit dojít co nejdále. Uvědomujeme si, že právě díky tomu se můžeme dostat do evropských pohárů a tato cesta je asi nejsnazší," naznačil dále Poborský, kam se budou upínat zraky Jihočechů. Oproti předešlým letům také klub změnil strategii a přestupovou politiku, což se projevilo již během letošního léta. "Cílem je také stavět na našich hráčích a na mladých hráčích, na odchovancích a kvůli tomu jsme také obměnili realizační tým. Od této cesty si slibujeme hodně, i když samozřejmě je to trochu sázka na riziko. Protože ne vždy se dá hrát pouze s mladými. Pro klub jako je Dynamo ale jiné cesty prostě není. Do mládeže náš klub investuje hodně peněz a musíme se prostě snažit ty mladé hráče postupně zařazovat do A-týmu," zdůraznil dále Poborský.

Přestup Lafaty do Jablonce hodně mrzí

Den před středeční tiskovou konferencí se také rozhodlo o přestupu budějovického odchovance Davida Lafaty z Austrie Vídeň do severočeského Jablonce. Přitom žhavým kandidátem o služby reprezentačního kanonýra byl také budějovický tým. "Nabídka Dynama Davidu Lafatovi byla míněna naprosto vážně. Proběhlo s ním tři, možná pět fyzických schůzek. David jednu doby byl naklonění a připravený k nám přestoupit. Pro nás by to byl historicky zdaleka největší finanční přestup. V té fázi to ale tehdy ztroskotalo na tom, že ten jeho rakouský klub ho v tu dobu nechtěl uvolnit a ukončil jednání se všemi českými kluby," vzpomínal Poborský na nedávnou minulost.

Jihočeši přesto doufali, že gólového hráče na jih Čech přivedou. "Pro nás bylo včera velké překvapení, že se David najednou objevil v Jablonci, což nám trochu překvapivě zavolal až ve chvíli, kdy měl v Jablonci podepsanou smlouvu," čímž Lafata nedal Jihočechům možnost reagovat na nabídku severočeského klubu. "Za dobu, co jsem nyní v Dynamu, jsem se s ním již třikrát snažil domluvit na smlouvě, nikdy jsme se ale nedohodli. On se prostě rozhodl jít jinou cestou," krčil rameny předseda představenstva klubu.

Během tiskové konference také dlouhé minuty odpovídal na dotazy novinářů trenér Jan Kmoch, který popisoval své dojmy z přípravného období, poznávání hráčského kádru a především pak nových posil. K řeči se na krátko dostal také kapitán A-týmu David Horejš, jenž také popisoval své zážitky z přípravy. "Příprava je všude vesměs stejná, nyní jsme se pouze více zaměřili na herní situace, protože se budeme snažit hrát více útočný fotbal. Loni jsme měli velké problémy se střílením branek, a proto jsme letos v přípravě hráli spoustu zajímavých her, díky kterým by se naše produktivita měla zvýšit. Věřím, že letošní příprava byla dobrá a že to přeneseme do sezony," přikyvoval jeden z nejzkušenějších hráčů týmu.

S blížícím se koncem tiskové konference se také mluvilo o rekonstrukci E.ON stadionu. Během léta byl vybudovaný vyhřívaný trávník a k nepoznání se také změnily příjezdové cesty a brány za jižní tribunou. V současné době se celá výstavba dokončuje a vylaďuje, aby se mohlo v neděli 10. srpna na E.ON stadionu poprvé hrát.

Dále pro vás připravujeme:
- Rozhovor s trenérem Janem Kmochem
- Rozhovor s předsedou představenstva Karlem Poborským
- Rozhovor s kapitánem týmu Davidem Horejšem
- Informace a fotografie rekonstrukce stadionu
- Další fotopředstavení nových dresů na půvabných českobudějovických modelkách