Rakouské herní soustředění Jihočechů skončilo. Mužstvo Dynama stihlo během pěti dnů odehrát dva přípravné zápasy s kvalitními celky a domů se mohlo vrátit se vztyčenou hlavou - především pak sobotní remíza s Fenerbahce Istanbul měla svou cenu a nejenom hráči budou na tento zápas jistě rádi vzpomínat. "V zápase s Fenerbahce jsem byl spokojen s nasazením, přístupem a dá se říci, že samozřejmě i s výsledkem," řekl těsně před zpáteční cestou do Čech kouč Dynama Jan Kmoch.

Začneme tentokrát od konce. Co říkáte závěru zápasu s Fenerbahce, kdy měl soupeř kopat nebezpečný přímý kop, ale kvůli bláznivému vniknutí fanoušků na hrací plochu muselo být utkání ukončeno?
(velký úsměv) Já si tady připadám jako v Turecku. To je skutečně nádherná práce a pro nás tady určitě příjemné zpestření.

Co ten samotný dnešní zápas proti Fenerbahce? Bylo vidět, že výkony k hráčům ještě máte.
No, já budu mít výhrady k hráčům asi pořád. Nikdy to nebude ideální. Jsem spokojený s nasazením, přístupem a dá se říci, že i s výsledkem. Jenom mě trochu mrzí, že nám rozhodčí slušně řečeno nedal větší šanci. Až moc bylo vidět, že jakýkoliv kontakt před šestnáctkou Fenerbahce otáčel proti nám. Přitom my ty standardky kopali super. Nastřelili jsme tyč, pak jsme z další standardky měli i jednu velkou šanci. Věděli jsme, že soupeř bude dobře kombinovat a my čekali na brejk. Myslím, že naši hráči jsou dobře připravení.

Právě při zahrávání standardek byl hodně vidět Jan Kovařík ze Slavie.
Ten je kope skutečně parádně. Já jsem si tohoto hráče vybral, mám ho vysledovaného už delší dobu a ten hráč se bude ještě zlepšovat. Je to mladý dvacetiletý hráč a jeho předností také je, že umí být ve správných pozicích i to co se týká hry. Proto jsem právě musel hned v úvodu střídat Trubilu, protože se nemohl nějak vypořádat s tou hrou.

Ano, to bylo vidět na první pohled, že se Trubilovi nedařilo..
Je to skutečně tak, ten hráč byl od začátku nervózní, nehrál dobře, nebyl správně takticky postavený, prohrával souboje, kazil přihrávky, takže jsem na to musel z pozice trenéra nějak reagovat. Kdybych tam totiž nechal toho hráče trápit dál, tak by to poškodilo mužstvo.

Dá se nyní nějak odhadnout, co s ním tedy dál bude?
O tom budeme teprve rozhodovat. On k nám vlastně nastoupil do autobusu, když jsme odjížděli z Budějovic do Rakouska. Každopádně se to bude probírat s vedením a uvidíme. Je vidět, že je to poctivý hráč, na druhou stranu, když někdo přijde, tak to musí být skutečná posila.

Když se vrátíme o tři dny zpět, tak jste v Uttendorfu nastoupili proti Frankfurtu. Jak hodnotíte tento zápas?
I ten zápas s Frankfurtem hodnotím velmi pozitivně, protože hráči soupeře byli také dobře připravení. V týmu jsou kvalitní hráči a také cizinci a ač neznám moc kvalitu druhé německé bundesligy, myslím, že budou silným týmem. My jsme přitom tenhle zápas mohli vyhrát 2:1 nebo 3:1 co se týká šancí.

Jak tedy hodnotíte to právě skončené soustředění v Rakousku?
Celkově to hodnotím velmi pozitivně. Měli jsme možnost trénovat v krásném prostředí na perfektních placech. Sehráli jsme dva kvalitní zápasy, už jsme konečně vstřelili branku, takže já jsem určitě celkově spokojený.

Jaký bude další program týmu?
Čekají nás od úterý opět tréninky v Českých Budějovicích. Během toho týdne opět projedeme ten celý mikrocyklus a celé to pak vyvrcholí v sobotu v Písku zápasem se Spartou B. Tam bych chtěl ještě vyzkoušet další zkušené hráče, kteří dnes tady nehráli. Především pak například Šímu a Mezlíka.

Ten zápas s rezervou Sparty bude vlastně generálka na ligu, že?
Řekl bych, že generálku na ligu jsme odehráli už dnes, kdy jsme nastoupili proti silnému týmu, před hodně diváky na pěkném stadionu. Já si ale nechci hrát na žádné generálky. My jdeme naplno do každého zápasu a chceme ho vyhrát.

Ze zápasu s Fenerbahce dále připravujeme:
- Rozhovor s Tobiasem Fernandem Hudsonem
- Rozhovor s Vladimírem Dobalem
- Rozhovor s Janem Kovaříkem