Sobotní zápas mezi Dynamem a Fenerbahce Istanbul přinesl na stadionu v Kufsteinu mimo jiné také souboj dvou rozdílných fotbalových kultur. Utkání v malebném městečku sledovala přibližně tisícovka fanatických fandů tureckého týmu mezi nimiž občas zazářil i dres budějovického Dynama. Fanoušci Fenerbahce měli na stadionu sice drtivou převahu, dobrou náladu ale budějovickým fanouškům nepokazili. "Myslím, že tento zápas byl parádním vrcholem přípravného období. Střetli jsme se s velmi kvalitním soupeřem, uhráli jsme skvělý výsledek a také jsme viděli, jaký šílený fanatizmus je v Turecku," řekl po skončení zápasu jeden z fanoušků Dynama.

Více o zápase: Fenerbahce - SK Dynamo 1:1

Město Kufstein leží v údolí mezi skalnatými útesy a idylku doplňuje protékající řeka Inn. Poklidné městečko, které vyzíralo až ospalým dojmem, začínalo žít asi dvě hodiny před začátkem utkání, kdy do města začaly přijíždět auta a autobusy plné tureckých fandů. Drtivá většina dopravních prostředků měla německou značku, což značilo, že fandit přijely početné národnostní menšiny z nedalekého Německa. Dlouho před zápasem se ale v okolí stadionu objevovaly i budějovické dresy. Nejvěrnější z fanoušků jihočeského klubu si takový zápas nemohli nechat ujít. "V posledních letech jsem byl i na zápase proti Austrii Vídeň a nebo na turnaji v Zell am See, avšak dnešní zápas s Fenerbahce bude asi vrcholem. Proti takovému soupeři Dynamo ještě nehrálo a moc se na ten zápas těším," podotkl jeden z dalších fandů v budějovickém dresu.

Čím více se blížil začátek zápasu, tím se budějovické dresy stále více v ochozech ztrácely. Půl hodiny před výkopem začala v ampliónech hrát turecká hudba, hlasatel nemluvil jiným jazykem než turecky a hlavní tribuna se oděla do černožlutého hávu tureckých fanoušků. "Je to paráda, připadám si jako v Turecku," přikývl přicházející trenér Jan Kmoch, který si prohlížel okolní tribuny a celkovou atmosféru zápasu. Když o pár minut později přijel autobus hráčů Fenerbahce, začal ten opravdový ryk. Fanoušci začali na dálku skandovat jména svých oblíbenců, k bližšímu kontaktu dojít nemohlo, mezi fanoušky a hráčským autobusem byla nepropustná zeď oplocení a hordy pořadatelů. Spolu s hráči pak začali vystupovat i obří bodyguardi a nechyběli ani černí dobrmani.

Na první pohled neprostupným kordonem strážců a pořadatelů se přeci jen ale někdo protlačil. Budějovickým fandům dobře známý fanoušek Petr Klíma dokázal během deseti minut získat podpisy téměř všech hráčů Fenerbahce. "No, normálně jsem prošel okolo těch pořadatelů a poměrně lehko jsem byl v kabině týmu. Obešel jsem je skoro všechny, pak mě ale pořadatelé našli a vyvedli mě pryč. Chybí mi asi jen dva nebo tři podpisy," ukazoval rozevřený sešit vyhlášený sběratel autogramů.

Zápas, který měl původně začít v 19:30, poté byl výkop posunut o půl hodiny dříve, začal ale ve skutečnosti opravdu až v půl osmé. Už během rozcvičování bylo jasné, kteří hráči jsou v klubu Fenerbahce nejoblíbenější. Kdykoliv se míče dotkl Roberto Carlos, Semih Sentürk nebo Diego Lugano, ozval se hromový jásot. Speciálního uvítání od fanoušků se pak dočkal Daniel Güiza, fotbalový mistr Evropy a nejlepší střelec loňského ročníku španělské ligy, pro kterého byl zápas s Dynamem premiérou v dresu Fenerbahce. Velmi chladně pak skandování fanoušků přijal také španělský kouč Luís Aragones.

V samotném průběhu zápasu pak turečtí fanoušci svůj tým vytrvale povzbuzovali, jenže proti houževnatě hrajícím Jihočechům se dočkali pouze jediné branky z hlavy Güizy a nakonec se tak museli smířit s remízou 1:1. Očividně jim to ale nevadilo. Posledních pět minut utkání se za vytrvalého hustého deště prakticky nehrálo. Každou chvíli někdo z fanoušků vběhl na hřiště a chtěl se objímat se svými miláčky. Vrcholem pak byli poslední vteřiny utkání, kdy rozhodčí odpískal proti Dynamu velmi nepříjemný přímý kop z osmnácti metrů. Hvizd signalizující faul budějovického hráče byl ale tak dlouhý, že se fanoušci istanbulského týmu domnívali, že je konec zápasu. Snad pětistovka mužů, dětí i žen (zahalených do šátků od hlavy až k patě) vběhla na hřiště a začal hon na fotbalisty. Ti rychlejší a lépe postavení hráči stihli prchnout do kabin, avšak minimálně polovina týmu zůstala na hrací ploše v obležení fanatických fandů. "Nejhůře" na tom byl Urugvajec Diego Lugano, který se do kabiny dostal asi až půl hodiny po skončení zápasu, kdy ho ze spárů fanoušků vysvobodili pořadatelé.

Hráči Dynama to měli o poznání jednodušší. Celé davové šílenství sledovali pouze z povzdálí. "Je to tady skutečně neuvěřitelné, podobné prostředí jsem ještě takhle na vlastní kůži nikdy nezažil," prohodil s úsměvem při cestě ke klubovému autobusu Vladimír Dobal. Podobně se vyjadřovali i další hráči Dynama. Před odjezdem do Čech pak chvíli poklábosili s nejvěrnějšími fanoušky, poděkovali za podporu, podepsali pár kartiček a vydali se směr České Budějovice..


V Kufsteinu se představují samé zajímavé týmy.. Včetně Dynama..


I v takovém prostředí se dá hrát fotbal..


Horda německých Turků se chtěla družit s českými fandy.. Vše bylo ve velmi přátelském duchu a někteří Turci uměli i pár českých slov.


Příjezd budějovických fotbalistů se obešel bez přehnaných emocí..


Naopak fotbalisté tureckého celku museli vystupovat z autobusu přímo do kabin..


Cenná trofej sběrače autogramů. "Hele, tady jsou i Roberto Carlos a Alex.."


Takhle se hlídají turečtí fotbalisté..


Velký aplaus sklidil při vstupu na hrací plochu maličký Brazilec Roberto Carlos.


Hodinu před výkopem se tribuna stadionu v Kufsteinu rychle zaplňovala.


Jihočeši při bagu před začátkem utkání..


Fanoušci Dynama se rádi fotili s hvězdami Fenerbahce.


Jeden z hráčů Dynama dokonce získal dres Roberta Carlose. Před objektiv fotoaparátu se ale chlubit jít nechtěl..