Fotbalisté Dynama České Budějovice zakončili rakouské soustředění cennou remízou 1:1 nad silným Fenerbahce Istanbul. V bouřlivém prostředí stadionu v Kufsteinu nezačali fotbalisté Dynama příliš dobře a již od sedmé minuty prohrávali 0:1, když se do střelecké listiny zapsala letní hvězdná posila, Španěl Daniel Güiza (na snímku s Janem Riegelem). Jihočeši se ale nevzdali a ještě před koncem poločasu vyrovnal přesnou ranou Tomáš Sedláček. Druhý poločas přinesl územní převahu tureckého týmu, gólu se ale tisícovka diváků nedočkala.

První minuty zápasu patřili Jihočechům, kteří se natlačili na polovinu soupeře. Do vápna tureckého týmu sice směřovalo několik zajímavých centrů, žádný z nich se ale neujal. To na druhé straně začali svěřenci kouče Aragonese nejlépe jak mohli. Na centr z levé strany si v 7. minutě naběhl na zadní tyč zcela osamocený Daniel Güiza a hlavou nekompromisně zavěsil - 1:0. Rychle inkasovaná branka fotbalisty Dynama na několik málo minut zaskočila a turečtí fotbalisté se poměrně lehko dostávali do vápna. Vyloženou šanci si ale nevytvořili a Dynamo opět rychle zvedlo hlavu. Ve 12. minutě na pravé straně hřiště unikal agilní Hudson, na jehož gólovou výzvu nedokázal reagovat nabíhající Benát. Hráči Fenerbahce pak dokázali dlouze držet míč, avšak na dostřel Kučerovy brány se téměř nedostali. Ve 21. minutě poslal Benát nádherným obloučkem do úniku Hudsona, ten odcentroval na nabíhajícího Svátka, kterému chyběl k zakončení krok. Ve velké šanci se ocitl ve 24. minutě Sedláček, z bezprostřední blízkosti ale brankáře Babacana nepřekonal. Ve druhé části poločasu se začala hra hodně kouskovat, čemuž napomohl hodně úzkostlivý hlavní rozhodčí, který častěji přerušoval rodící se akce Dynama. V samotném závěru první půle se nad stadionem zatáhla obloha a Dynamu začalo pršet štěstí - na začátku 44. minuty zahrával rohový kop Benát, jenž přesným centrem našel Tomáše Sedláčka, který bez větších problémů vyrovnal na 1:1. O pár vteřin později pak sudí ukončil první poločas.

I do druhé části hry vstoupili Jihočeši aktivně a opět byl vidět Brazilec Hudson, který měl na pravé straně zálohy velké množství prostoru. Několikrát se poměrně lehko dostal do úniku po křídle a následné centry do vápna dělali hráčům tureckého týmu velké problémy. S přibývajícími minutami ale byli stále více nebezpeční také hráči Fenerbahce, vidět byl hodně středopolař Burak Yilmaz, který vysílal směrem na bránu Kučery nebezpečné rány ze střední vzdálenosti. Svěřenci kouče Kmocha se zaměřili především na defenzivu, avšak spoléhali také na rychlé protiútoky, které dělaly soupeři značné problémy. Přímé kopy kopal v podání Dynama výhradně testovaný Jan Kovařík a nutno dodat, že standardky z jeho levačky byly velmi nebezpečné. Právě po Kovaříkově přímém kopu trefil Riegel hlavou tyč, vzrušení bylo ale zbytečné, protože pomezní asistent signalizoval ofsajd. O pár minut později se dostali Jihočeši do nadějného brejku, jenže zakončující Svátek nezamířil přesně a gólman Babacan byl bez práce. O poslední vzruch se postarali nejprve Yilmaz s Cakmakem, jejichž střely měly téměř gólové parametry, a pak také především asi tisícovka tureckých fanatických fandů, kvůli kterým muselo být utkání předčasně ukončeno. Po vynuceném závěrečném hvizdu se drtivá většina těchto fanoušků bleskově nahrnula na hřiště objímat své miláčky. Ti naopak kvapem utíkali do kabin, aby minimalizovali kontakt s rozbouřeným davem. Zajímavý závěr mohli Jihočeši sledovat s úsměvem, na konto si totiž připsali lichotivou remízu s loňským čtvrtfinalistou Ligy mistrů.

Fotogalerie


Ohlasy trenérů

Jan Kmoch (trenér Dynama): "Jsem spokojený s nasazením, přístupem a dá se říci, že i s výsledkem. Jenom mě trochu mrzí, že nám rozhodčí slušně řečeno nedal větší šanci. Až moc bylo vidět, že jakýkoliv kontakt před šestnáctkou Fenerbahce otáčel proti nám. Přitom my ty standardky kopali super. Nastřelili jsme tyč, pak jsme z další standardky měli i jednu velkou šanci. Věděli jsme, že soupeř bude dobře kombinovat a my čekali na brejk. Myslím, že naši hráči jsou dobře připravení."