Čtyři góly? Kdejaký útočník by s takovouto vizitkou nebyl spokojen. Muž, jehož post se nachází v defenzivní linii ale stoprocentně. Vedle zastavování ataků soupeřů David Horejš ještě stíhá i sám dávat branky. „Čtyři góly za sezonu jsem v životě nedal,“ usmívá se kapitán Dynama. Paradoxně tak sahá po týmové korunce střelců.

„Paradox to opravdu je,“ pokyvuje. „Ale já jsem jenom rád, že to tam padá,“ říká spokojeně David Horejš. Přesným zásahem proti Plzni svůj gólový účet dorovnal na čtyři trefy. Stejný počet branek nastřílel už jen útočník Václav Mrkvička. Další forvard Jan Svátek se letos trefil dokonce už pětkrát, ale z toho třikrát ještě na podzim v dresu Jablonce.

David Horejš je tak v týmovém žebříčku kanonýrů na samotném výsluní. „Góly bych ale určitě mnohem více přál útočníkům,“ konstatuje. Horejš radostNa druhé straně ovšem také platí pravidlo, že je jedno, kdo branky dává. „Je to tak, hlavně když přinášejí vítězství. I ty mé góly bych mnohem radši vyměnil za body,“ říká třicetiletý obránce.

Největší radost mu tak jistě udělala trefa do sítě Baníku Ostrava, která přispěla k domácímu vítězství nad ambiciózním soupeřem v poměru 3:0. „Celé utkání bylo parádním zážitkem,“ vzpomíná Horejš. Naopak v Mostě jeho zásah nakonec přišel vniveč. „S Boleslaví a Plzní jsme alespoň remizovali a získali bod,“ doplňuje.

„Proti Boleslavi jsem vlastně dal jediný gól nohou, jinak všechny hlavou,“ vzpomíná na utkání, kdy v premiéře trenéra Františka Straky na českobudějovické lavičce v posledních chvílích zápasu dotlačil Dynamo k remíze 2:2.

Na steč brány protivníka se vydává zejména při standardních situacích. Jeho síla v hlavičkových soubojích je všeobecně známa. „Při standartách máme nacvičeno spousty signálů, jak je zahrávat,“ prozrazuje něco málo z taktické kuchyně.

Kdo nakonec získá pomyslnou korunku pro krále střelců? Možná i na to odpoví poslední kolo, ke kterému Jihočeši v sobotu zajíždějí do Olomouce. „Především však chceme zmobilizovat všechny poslední síly a v Olomouci bodovat,“ hlásí David Horejš, že na vylepšení své střelecké bilance až tolik myslet nebude. Přál by si hlavně vítěznou rozlučku s letošní sezonou.