Po zápase v Liberci si mohl pořádně oddychnout. Bod ze severu Čech za bezbrankovou remízu má totiž pro jeho tým obrovskou cenu. Při konstelaci ostatních ligových výsledků pro Dynamo znamená pořízení si jisté vstupenky i do příštího ročníku nejvyšší soutěže. „Ten toužebný bod jsme urvali hlavně díky dobré defenzivě,“ vyzdvihl kouč František Straka obrannou činnost jeho svěřenců, která domácímu Liberci nedovolila skórovat.

Na práci v defenzivě mohou být Jihočeši vůbec náležitě pyšní. Čisté konto totiž udrželi již pojedenácté v sezoně. „Na obranu jsme spoléhali i v Liberci,“ Straka ohlasy 28. kolo LIB-CEBuvedl hlavní trenér Dynama František Straka na pozápasové tiskové konferenci.

„Co se týče útočné fáze, tam už to z naší strany nebylo dobré,“ přiznal. Výčet situací, kdy si Jihočeši vytvořili střelecké příležitosti byl opravdu spíše bez poskvrny. Štěstí hosté sice zkoušeli z dálky, ale Mezlíkova rána byla zblokována a Šímův pokus brankář Uvarenko zneškodnil. Ke konci zápasu pak po Šímově centru hlavičkoval střídající Mrkvička, jenže ještě před brankovou čarou míč odvracel Nezmar. Ani v jednom případě však zřejmě nešlo mluvit o vyložené šanci.

Zato Liberec si především v prvním poločase vytvořil hned dvě velmi nebezpečné situace, kdy se v tváří tvář Kučerovi ocitl Brožík a poté Smetana mířil nad břevno. Českobudějovický brankář Pavel Kučera dále lapil třeba i Smetanovu ránu z otočky a těsně před ním mu z hlavy sebral centr Brožíka. „Pavel nás v první půli podržel,“ pochválil Straka muže v jihočeské kleci.

Fotbalisté Dynama tak s odchodem do kabin byli za stále bezbrankový stav určitě rádi. Po přestávce svou aktivitu přece jen zvýšili a hra byla mnohem vyrovnanější. „Ve druhém poločase jsme už ten výsledek dá se říct kontrolovali.“

Kouč Jihočechů neopomněl ani pochválit mužstvo Liberce. „Věděli jsme, že Liberec má před sebou odvetu poháru a zřejmě nenastoupí s tím nejsilnějším, přesto ukázal, že má velice kvalitní tým,“ nechal se slyšet František Straka, který oproti kolegovi Škorpilovi působil spokojenějším dojmem. „Bod beru všemi deseti, poněvadž nám zajišťuje účast v další sezoně. Přijeli jsme s cílem získat ho a to se nám povedlo,“ vysvětlil své rozpoložení hlavní lodivod Dynama.

Abyste vyhráli, musíte trefit bránu, prohodil Ladislav Škorpil

Škorpil 28. kolo LIB-CEBPři pohledu na libereckou soupisku byly předzápasové předpoklady potvrzeny. Kouč Slovanu Ladislav Škorpil totiž nechal odpočívat všechny stabilní opory. Ze základní jedenáctky, která nastoupila v poháru proti Brnu, na trávník od začátku tentokrát nevyběhl jediný hráč. „Tím, jak to bylo poskládané, tak to bylo i takové rozhárané,“ uvedl Ladislav Škorpil. „Ale i přesto byla četnost situací, ze kterých jsme mohli vstřelit branku poměrně slušná,“ dodal.

„Jenže k tomu, abyste vyhráli, tak je pochopitelně třeba trefit bránu a my jsme dnes i tribunu překopli. V podstatě jediná pořádná střela byla od Nezmara, ale v tom případě sudí bohužel odpískal předchozí hraní rukou,“ řekl hlavní trenér Slovanu, který dal příležitost hráčům širšího kádru. „Diváci často v restauracích čtvrté cenové skupiny, někteří i v první cenové skupině, spekulují kdo má hrát a proč nehraje. Dnes měli možnost vidět hráče, kteří právě tak často nenastupují a hmatatelně to posoudit.“