Jihočeši už bezpečně vypluli ze záchranářských vod, přestože ovšem po podzimu předpokládali, že na jaře budou plout na zcela jiných peřejích prvoligové tabulky. Zřejmě definitivní klid si fotbalisté Českých Budějovic zajistili v minulém kole výhrou nad Teplicemi a přímé ohrožení se jich netýká. Kouč František Straka ale žádné uspokojení rozhodně nepřipouští. „Máme před sebou ještě tři zápasy. V nich chceme získat co nejvíce bodů a nedívat se na ostatní týmy,“ tvrdí hlavní trenér Jihočechů.

Kdyby však jeho celek nezískal skalp favorizovaných Teplic, situace by byla mnohem více stresující. „Utkání s Teplicemi pro nás samozřejmě bylo velice důležité. Tlak jsme ale dokázali ustát, což svědčí o charakteru nejen samotného mužstva, ale i celého realizačního týmu,“ uvedl František Straka, jehož spolupracovníky jsou asistenti Vácha se Švantnerem. Hlavní kouč na pozápasové tiskové konferenci všem jejich svěřencům vysekl veliký kompliment za předvedený výkon. „Vítězství bylo opravdu dílem celého kolektivu, ale kdybych měl někoho vyzdvihovat, tak snad Honzu Svátka za ten fenomenální gól,“ dodal devětačtyřicetiletý kouč.

Několik hráčů bude jistě chybět, u dalších je start nejistý

Během týdne se tak nálada v českobudějovickém týmu právem vyšplhala do zase optimističtějších rovin. Františku Strakovi ale vrásky na čele přidělává zdravotní stav hráčů. „Zcela fit stále není Martin Vozábal, zdravotní problémy má Tomáš Hunal a navíc nám pro žluté karty bude chybět i Michael Žižka, který se v poslední době rozehrál k velice dobrým výkonům,“ mrzí jej absence tří stabilních opor. Na marodce navíc stále zůstává útočník Tomáš Stráský, ke kterému v týdnu přibyl i gólman Zdeněk Křížek. Kolega již naštěstí uzdraveného Pavla Kučery si při tréninku vykloubil prst na ruce. Nemělo by se sice jednat o nic vážného, ale minimálně týden si Křížek dopřeje pouze klid.

„Velice mě mrzí, že když se nám podařilo dát opět dohromady tým, který začíná mít sílu, budou nám chybět jeho důležité články,“ lamentuje na vzniklou situaci František Straka. Před samotným zápasem v Liberci tak bude do posledních chvíle čekat, kdo všechno bude moci nastoupit.

Severočeši momentálně svádí semifinálovou bitvu s Brnem v poháru. O postup do finále se utkali ve středu v tomto týdnu a odveta následuje hned tři dny po nedělním duelu. „Liberec bude dělat jistě všechno proto, aby uspěl v poháru. I v tom je jistá šance pro nás. Chtěli bychom ji chytit za pačesy a využít ji. Do Liberce určitě pojedeme s tím, abychom tam bodovali,“ hlásí František Straka. Vychází tak zřejmě i z toho, že Liberečtí by k zápasu s Dynamem nemuseli nastoupit v nejsilnějším složení. Zda to ale bude výhoda, nebo naopak, to ukáže až samotný zápas. A co by mělo Jihočechům pomoci, aby z něj vydolovali nějaký bodový zisk? „Určitě takový kompaktní výkon, jaký jsme odvedli proti Teplicím. Nic víc, nic míň,“ nabízí František Straka jednoduchý recept.


Dále čtěte:

První schůzka fan klubu již ve středu!