V dramatickém a velmi pohledném utkání na Střeleckém ostrově viděli diváci tři branky a protože dvě vstřelili domácí fotbalisté, mohli se radovat ze zisku tří bodů. Rozhodující branka padla až v posledních minutách utkání, když se z osmnácti metrů trefil obránce Vladimír Pončák. První branku Jihočechů vstřelil v první půli Marek Kulič, za hosty se trefil Filip Hološko. Jihočeši tak porazili Liberec 2:1 a prolomili deset let trvající kletbu.
Trenér Tobiáš nemohl počítat s Ivanem Dvořákem, který již nasbíral čtyři žluté karty, od začátku utkání tedy v záloze nastoupil ofenzivnější Lukáš Adam. Obrana Jihočechů byla kompletní, v záložní řadě se nakonec objevil i kapitán domácího mužstva Martin Vozábal, jenž měl v týdnu zažívací potíže, takže jeho start byl na vážkách. Největším překvapením pro diváky na Střeleckém ostrově se však stala změna na postu brankáře. Jakub Kafka, který v předchozích dvou utkáních pustil za svá záda šest branek, přenechal místo brankářské jedničky zkušenému Miroslavu Semanovi. Slovenský gólman naposledy vyběhl na ligový trávník v nepovedeném zápase se Spartou.

Českobudějovičtí prohráli ve dvou zápasech za sebou a kouč Pavel Tobiáš avizoval, že by rád proti libereckému mužstvu uspěl. Severočeši nepoznali porážku na Střeleckém ostrově přes neuvěřitelných deset let, černobílý celek tedy chtěl hrozivou bilanci přerušit.

V prvních minutách ale na výborně připraveném trávníku dominovali hostující fotbalisté. Ve 2. minutě dobře zakombinovali Pospíšil s Kiselem, rychlý záložník ještě stačil přiťuknout do vyložené pozice Hološkovi, který ale na gólmana Semana nevyzrál. Ostřílený brankář vytáhl ze svého arzenálu skvostný zákrok, za který by se nemusel stydět ani brankář evropského formátu. O dvě minuty později se po rohovém kopu dostal ke střele obránce Valachovič, jeho pokus však bezchybně lapil domácí Seman.

Zaleklí Jihočeši se z předchozích nebezpečných situací poučili a okamžitě začali hrát aktivněji. V 5. minutě se objevil sám před hostujícím brankářem Vozábal po výborném pasu Chlebka, nedůrazná střela domácího špílmachra si ale cestu do liberecké svatyně nevydláždila. Poté se snažili zpoza šestnáctky ohrozit severočeskou bránu Chlebek společně s Vozábalem. Chlebkova rána mířila k nebeským výšinám a Vozábalova dělovka po hezké individuální akci navlas kopírovala Chlebkův pokus. Ve 14. minutě zatleskal domácí stadion parádní souhře Vozábala s Lafatou, k zakončení to ale nevedlo. O tři minuty poté si jihočeský stánek mohl zabouřit - Plocek nacentroval do hostující šestnáctky, kde získal ztracený míč kanonýr Lafata pro Chlebka, se střelou defenzivního záložníka si liberecká obranná řada ještě poradila, ale na dorážku Marka Kuliče již byla krátká - 1:0. Ihned poté vsítil branku znovu Kulič, pomezní asistent Talpa gól neuznal pro ofsajdové postavení.

V 19. minutě si po delší pauze vzali slovo i hosté ze severu Čech. Polák zahrával volný přímý kop, odražený balon se dostal k Lukášovi a ten pohotovou ránou vystrašil brankáře Semana. Do 31. minuty se hra odehrávala převážně ve středu hřiště, Liberečtí se marně snažili dobývat jihočeskou svatyni. Po půlhodině hry zahrozil hostující Pospíšil, když obešel dva protihráče, s ošemetnou situací si nakonec poradili Seman společně s Chlebkem.

Ve 34. minutě se pěkně uvolnil na levé straně Plocek, přistrčil Adamovi jako na podnose, ale technický záložník vyslal bombu nad Lejsalovu branku. Na konci první půle se předvedl domácí Lafata, ale povedená střela se mezi tři tyče nevměstnala.

Do druhého poločasu nastoupili lépe budějovičtí hráči, ale svojí aktivitou pochopení v liberecké síti nenašli. Naopak severočeskému mužstvu se podařilo vyrovnat. Gól, který přišel jako blesk z čistého nebe, připravil Karol Kisel, jehož ránu tečoval Homoláč do pravé tyče Semanovy brány, odraženého míče se nejrychleji chopil liberecký Hološko a nekompromisně vyrovnal stav na 1:1.

V 65. minutě vybojoval zdánlivě ztracený balon agilní Kulič, našel dobře postaveného Plocka, ale vypálil vedle Lejsalovy brány. O dvě minuty nato se blýskl parádní střelou z pětadvaceti metrů střídající Ančic, ale výborný Seman prudký pokus zlikvidoval. V 69. minutě nadešla chvíle pro kouzelníka Kuliče - rychlý útočník si poradil se dvěma obránci, bleskově vystřelil, ale Lejsal se reflexivně vymrštil k pravé tyči. Hra se v těchto chvílích přelévala z jedné strany na druhou a fanoušci viděli velmi kvalitní podívanou. V 70. minutě z velkého vápna krásně pálil aktivní Kisel a prudká střela se otřela o levou tyč domácí brány.

V 82. minutě uviděl záložník Ančic červenou kartu za faul na rozběhnutého Kuliče, diváci se tak těšili ještě z dramatického závěru utkání. O čtyři minuty poté perfektně zahrával přímý kop Vozábal, Homoláč ale v obrovské šanci netrefil libereckou svatyni. V 88. minutě se naskytla divákům na Střeleckém ostrově podobná situace jako předchozí šance Homoláče. Tentokráte střídající Hamouz našel ideálním pasem Kisela, ale v rozhodujícím okamžiku mu míč utekl. Domácí sbírali síly k závěrečnému náporu a jak vidno, snaha nevyšla naprázdno. V 90. minutě se k odraženému balonu dostal Vladimír Pončák a z voleje se přenádhernou střelou zapsal prvně mezi prvoligové střelce - 2:1. Domácí fotbalisté soupeře do závěrečného tlaku již nepustili a Jihočeši tak porazili Liberec na vlastním stadionu po předlouhých deseti letech.

Statistiky zápasu

JMÉNOSTŘELY NA BRANKUSTŘELY MIMOFAULYROHYOFSAJDY
Střela pravou nohou Střela levou nohouStřela hlavou Střela pravou nohouStřela levou nohou Střela hlavouFauloval FaulovánZleva Zprava
Seman0000000 0000
Pončák100 000 11000
Horejš000000 00000
Homoláč000000 00000
Leština0000 0053000
Vozábal1 00 10003311
Chlebek00 0 00001000
Adam00 010001000
Plocek000 110 12000
Kulič20 0 10013002
Lafata00 00 10 22011
Gruber00 0000 01000
Matoušek000 000 00000
Smíšek000000 00000

Střely na bránu

Fotogalerie


Ohlasy trenérů

Pavel Tobiáš: "Hosté byli po dvou výhrách v pohodě a věřili si, hlavně v záložní řadě. Ve druhé půli nás hodně zlobili, ale naši hráči bojovali a zasloužili si tři body za přístup i větší počet šancí."

Stanislav Griga: "Dělala nám problémy rychlost domácích a nebyli jsme spokojeni s defenzivou. Druhý poločas už byl z naší strany dobrý, přestože jsme hráli proti větru (tím neměl trenér Slovanu na mysli nepříznivé povětrnostní podmínky - pozn. redakce). Pomohlo nám střídání, cítili jsme, že můžeme i vyhrát. Ale přibrzdilo nás vyloučení Ančice a pak přišel smolný konec."