Sobotní turnaj v Nové Včelnici zastihl mužstvo Dynama v nepříliš dobré formě. Svěřenci kouče Františka Cipra nezvládli ani třetí a čtvrtý přípravný zápas letošní předsezónní fáze.V semifinále prohrál s olomouckou Sigmou 0:1 a v boji o třetí místo v konečném účtování podlehli ligovému nováčkovi z Žižkova ostudně 1:4. „Je to příprava a výsledky nejsou nejpodstatnější, ale dostali jsme čtyři góly od Kladna, teď od Žižkova. Tohle nemůžeme přehlížet,“ klopil zrak záložník Martin Vozábal.
Právě staronový muž v českobudějovické sestavě byl vyhlášen nejlepším hráčem Dynama na turnaji. Odnesl si velký hliněný džbán a také jediný zářez na gólové pažbě svého týmu. V 9.minutě duelu o konečné umístění s Viktorií Žižkov poslal přímý volný kop pravačkou k tyči Pařízkovy branky. „Chtěl jsem to kopnout přes zeď, aby to zapadlo k tyči, a povedlo se to naštěstí. Kdyby to takhle ale vyšlo v lize, bylo by to lepší,“ pousměje se Martin Vozábal.

Po hříchu to je zatím jediný gól, jenž Dynamo dokázalo ve čtyřech přípravných duelech vstřelit. „Na hřišti jsme byli kromě zápasů s Kladnem a s Austrií jednou, takže je třeba vidět, že nebylo moc času na to se sehrát. To nás ale neomlouvá. Na koncovce je třeba dost zapracovat, to je jasné,“ pokyvuje osmadvacetiletý halv.

Českobudějovická ofenzíva je tristní. Svůj podíl na tom má i fakt, že kouč Cipro stále zkouší plno hráčů, kteří možná v Dynamu působit vůbec nebudou. Ve druhém poločase obou utkání se na místě útočníka objevil Brazilec Thiago, jenže svým výkonem zůstal za očekáváním. „Jednou jsme šli dva nebo tři na obránce a Brazilec vystřelil ze třiceti metrů,“ krčil rameny po prvním duelu turnaje Vozábal. „Chybí sehranost a řada věcí je o zkoušení. Je to pak k naštvání, když se jednou za čas dostaneme k brance soupeře a on takhle vystřelí.“ Brazilec Thiago stejně jako jeho kolega Cacique podle všeho v kádru Dynama nezůstanou.

Jihočeši nejen že nedávají góly, ale se slabými mužstvy zatím dostávají plno branek. „Je to příprava a výsledky nejsou nejpodstatnější, ale dostali jsme čtyři góly od Kladna, teď od Žižkova. Tohle nemůžeme přehlížet,“ říká navrátilec z Mostu. „Nemůžeme to hledat jen v obráncích, ale v bránění celého mužstva. Je tu plno nových hráčů, kteří se možná ještě ani neznají jménem, takže hra není ideální,“ krčí rameny Martin Vozábal.


Spolu s Martinem Vozábalem odehrál na turnaji jako jediný celá dvě utkání bez střídání. Jaromír Plocek patří v současné době mezi opory Dynama a na hráčích, jako je on, bude muset letos kouč Cipro stavět taktiku týmu. „Trenér nás nechal hrát asi kvůli tomu, aby tam byl někdo zkušenější. Asi má málo beků, které potřebuje zkoušet, tak mě nechal hrát oba zápasy vzadu. Jsem docela dost utahaný,“ přiznal po turnaji Plocek.

Zkušený dvaatřicetiletý záložník vidí zatím hlavní důvod neúspěchů v mizivé produktivitě ofenzívy. „Střílení gólů, to bude asi naše velké trápení. Budeme na tom muset hodně zapracovat, protože šance si dokážeme udělat,“ dobře ví Plocek. „Potřebujeme útočníka, který bude dávat góly. Někoho, komu budeme věřit, že ten gól dá, když mu připravíme šanci.“

Českobudějovičtí fotbalisté mají za sebou náročné soustředění a zdá se, že jejich fyzická kondice pro nadcházející sezonu by měla být definitivně načerpána. „Ještě určitě nějaké běhání bude, ale teď už bychom se měli zaměřit hlavně na posunování hry, pressink, střelbu a další věci na hřišti,“ vysvětluje Plocek.

Teď čeká Jihočechy středeční duel s Příbramí, tři dny nato zápas se Sokolovem a potom zamíří Dynamo na soustředění do Rakouska. „Máme před sebou těžké zápasy. Zvláště v Rakousku nás čekají výborní soupeři,“ pokyvuje bývalý záložník Plzně. „Těšíme se na to, protože si zahrajeme s týmem z Bundesligy, s tureckým mužstvem, pak dokonce i s anglickým. To se člověku jen tak nepoštěstí.“

On sám, stejně jako všichni hráči a fanoušci, by konečně rád viděl vítězství svých barev. „Naše výkony byly doteď ovlivněny tím, že jsme v kondiční fázi přípravy. Na tohle se ale nemůžeme vymlouvat. Čekají nás další zápasy, které musíme zvládnout, protože je třeba udělat pořádný výsledek. Dostáváme hodně gólů a na to se musíme zaměřit, protože padají po našich chybách,“ říká Jaromír Plocek.