V sobotu těsně před polednem startuje 44. ročník tradičního letního turnaje v Nové Včelnici a fotbalisté Dynama České Budějovice nebudou chybět. Tým vedený koučem Františkem Ciprem vstoupí do turnaje hned v 11:30, kdy si proti Sigmě Olomouc zopakuje loňské finále. Kvalitně obsazené soutěže se zúčastní také hráči Viktorie Žižkov a Teplic, kteří se střetnou v druhém semifinále začínajícím v 13 hodin. Na turnaji se jako každý rok odehraje také vložený exhibiční zápas osobností a samotné finále má výkop stanoveno na 17:15.
Turnaje v Nové Včelnici se mělo původně zúčastnit týmů pět, avšak Mladá Boleslav svou účast již s předstihem odřekla a soutěž tak nemusí měnit již zaběhnutý systém. „Boleslav by byla jistě atraktivní manšaft, ale vzhledem k jejímu třetímu místu a účasti v Poháru UEFA nový trenér Zajíc nakonec model přípravy pozměnil,“ uvedl manažer turnaje Miloš Strachota. Ve všech zúčastněných týmech došlo k velkým změnám. Zatímco Dynamo opustilo již deset fotbalistů, ve všech ostatních klubech došlo vedle hráčských změn i k výměně trenérů. V Olomouci vystřídal Petrželu Martin Pulpit, v Teplicích za Bartla nastoupil Petr Rada a Žižkov nyní povede Stanislav Griga.

Vyhovět termínově přání čtyřem klubům najednou není vůbec jednoduché, o čemž by mohli v N. Včelnici dlouho vyprávět. Letos to ale bylo obzvlášť složité. „Do poslední chvíle nebylo jasné, jak liga dopadne a kdo půjde do kterého poháru. Od toho se pochopitelně odvíjí termíny pro zahájení letní přípravy. Navíc se v některých klubech měnili trenéři, kteří mohou mít i přes naplánovaný model jinou představu o přípravě, takže jsme skutečně jednali do poslední chvíle,“ vysvětluje manažer turnaje Miloš Strachota.

Podle slov Strachoty se v původních plánech měly turnaje zúčastnit i zahraniční kluby. Vedle maďarského mistra z Debrecínu Včelničtí usilovali i o účast rakouského Lince, avšak v obou případech se jednání nepodařilo dotáhnout do konce. „Hráči Debrecínu měli u nás díky trenéru Beránkovi skutečně startovat a ještě navíc absolvovat soustředění, ale vzhledem k tomu, že vedení chce udělat všechno pro postup do základní skupiny Ligy mistrů, posunuli plán přípravy a tento termín jim nakonec nevyhovoval. Co se týká Lince, tak tým nedorazí proto, že tamní soutěž startuje vlastně pár dní po turnaji, takže Rakušané už budou v úplně jiné fázi přípravy,“ vysvětloval Strachota před časem pro Českobudějovický deník.

Budějovice se v posledních letech představily na turnaji v Nové Včelnici třikrát. Před začátkem sezony 2002/2003 se Dynamo pod vedením Pavla Tobiáše střetlo na úvod s Teplicemi, které tehdy vedl náš současný trenér Franrišek Cipro. Utkání skončilo nerozhodně 0:0 a Jihočeši postoupili do finále na pokutové kopy (za Dynamo se tehdy trefili Svoboda, Plocek, Lafata, Povišer a Bubenko - za Teplice byl neúspěšný pouze Pavel Horváth). Finálový duel mezi Dynamem a Libercem skončil lépe pro Severočechy, kteří díky brance Gyana zvítězili 1:0.

O dva roky později před sezonou 2004/2005 obsadilo Dynamo na včelnickém turnaji třetí místo, když nejprve remízovalo s tehdejším 1.FC Synot (nyní 1.FC Slovácko) 1:1 a prohrálo až na pokutové kopy (trefil se pouze Grznár, Homoláče a Svobodu brankář Drobisz vychytal). I o zápasu o třetí místo rozhodovaly až pokutové kopy. Za Dynamo se v průběhu zápasu se Slávií trefili Vozábal a Kulič, avšak střelecky se zaskvěli i Piták se Sedláčkem (pen.) a o vítězství Dynama rozhodly až penalty, ve kterých se trefili Kulič, Myšák, Němec a Vozábal...

Minulý rok před ligovým ročníkem 2006/2007 skončili Jihočeši na druhém místě. V semifinálovém duelu skončilo utkání se Slávií v normální hrací době 0:0 a o vítězi tak rozhodovali pokutové kopy. V těch byli úspěšnější hráči Dynama, za které se trefili Faldyna, Adamec, Kladrubský, Volešák a Gruber. I finálový duel proti Sigmě Olomouc rozhodovaly penalty. V normální hrací době sice poslal již ve 13. minutě Jihočechy do vedení Adam, jenže v 63. minutě vyrovnal Škerle a utkání tak skončilo 1:1. V následném rozstřelu se trefili Gruber s Kladrubským a Mácha s Schönem na brankáře Sigmy Vojáčka nevyzráli. V konečném účtování tedy vyhrála Sigma Olomouc, druhé bylo Dynamo, třetí Kladno a čtvrtá Slavia Praha.

Program turnaje o Pohár Města Nová Včelnice
11:30 SK Dynamo Č. Budějovice - SK Sigma Olomouc
13:00 Viktoria Žižkov - FK Teplice
14:30 exhibiční utkání osobností
16:00 zápas o třetí místo
17:15 finále