Jako každé letní přípravné období zkouší vedení klubu Dynama České Budějovice řadu nových hráčů. Vedle dvou Brazilců se v týmu na čtrnáctidenních testech objevila hned čtveřice slovenských fotbalistů, která bude pokoušet své štěstí. Své umění bude chtít Jihočechům předvést třiadvacetiletý záložník Interu Bratislava Vojtech Horváth (na snímku) a také dvaadvacetiletý Peter Mráz, jenž poslední dva roky působil v druholigové Čáslavi.

Vojtech Horváth (23 let, záložník, Inter Bratislava)

Mohl byste nám nastínit vaší dosavadní fotbalovou kariéru?
Jsem odchovancem Internu. V sedmnácti letech jsem podepsal profesionální smlouvu. Nyní mi skončila. Byly možnost se sem přijet ukázat. A já to přijal. Budu dělat všechno pro to, abych zapadl do kolektivu. Je to možnost se ukázat, česká liga je na Slovensku uznávaná a je lepší. Beru to jako výzvu a další šanci do života.

Máte také zkušenosti se slovenskou reprezentací?
Ano. Byl jsem v devatenáctce a potom i v jednadvacítce jsem měl nějaké starty.

Jaká byla vaše poslední sezona v Internu Bratislava?
Po výměně sponzora (Slovnaft – Asset) se stavělo hlavně na mladých hríčích. Čtyři týmu z první a čtyři z druhé hráli prolínací soutěž. Kdo postoupí a kdo sestoupí. Tam jsme bohužel nesplinili cíl. Nebo povím, cíle byli, ale.. Ani klub moc nevíjel, abychom se zachránili v lize. Mě skončila smlouva, a tak bych se tady chtěl ukázat v co nejlepším světle.

Ve svých třiadvaceti letech toho máte hodně za sebou. Kolik jste za šest let v dresu prvního mužstva Internu nasbíral startů a gólů?
Nevím přesně, ale bude to něco okolo osmdesáti startů a osmi gólů.

Pokud si můžete vybrat, jaký post vám nejvíce vyhovuje?
Moje nejlepší místo je asi zprava. Hrál jsem více jak rok za útočníky. Jsem ale zvyklý hrát i defenzivního záložníka. Tam, kam mě trenér postavil, tam jsme hrál. Snažil jsem se odevzdat maximum. A je celkem jedno, zda to bylo vpravo, nebo uprostřed.

Proč jste si vybral nyní právě Českou republiku?
Vždycky bylo mým cílem se sem dostat. Doufám, že se během testů prosadím a vybojuji si smlouvu zde v Českých Budějovicích.

Se kterými českými hráči jste si v poslední době zahrál?
V internu hrával Petr Musil z Brna a Petr Švancare ze Žižkova. Brankář Petr Bernárdy, který v Internu také působil, jde do Ostravy. Několik dalších hráčů jsem potkával při zápasech pochopitelně jako protihráče.

A jak to nyní s Vámi bude vypadat? Kdy se rozhodne, zda zůstanete v Dynamu nebo ne?
S trenérem jsme domluveni, že jako ostatní testovaní hráči zůstanu v týmu až do turnaje v Nové Včelnici, který se hraje 7. července. Po turnaji nám trenér řekne, koho chce a koho pošle domů.

Peter Mráz (22 let, obránce, Zenit Čáslav)

Jakým směrem se ubírala vaše dosavadní fotbalová kariéra?
Od narození jsem byl na Slovensku, ale před dvěma roky jsem přišel Čech a hrál v Čáslavi. První rok po mém příchodu jsme hráli ČFL, to jsme postoupili a tento rok jsme hráli druhou ligu.

S jakým cílem přicházíte do Českých Budějovic?
Jsem mladý a mým cílem je, abych se zlepšil a dále rozvíjel svou kariéru.

Je to velká výzva?
Určitě je to výzva. Pro každého hráče je výzva zkusit si českou první ligu.

Co Budějovice? Znal jste město nebo nějaké hráče?
Moc ne. Nijak jsem to nesledoval. Jen jsem normálně četl noviny, kde se člověk dozví víceméně jenom základní informace. Nic víc.

V ČFL jste pravděpodobně hrál také proti B-týmu Dynama, že?
Ano. Ale asi jen deset minut. Nastoupil jsem tady v podzimním utkání a myslím, že jsme tady prohráli 1:3 (Čáslav ve skutečnosti prohrála 1:2, pozn. autora).

Jaké byly vaše první zážitky v novém působišti?
Zatím se cítím v pohodě. Byli jsme se podívat na hřišti a také jsem vyfasoval nové věci od kustoda Koláře.

Co se vám vybaví, když se řekne „letní příprava“?
Letní příprava je podle mě mnohem lepší, než ta zimní. V zimě se toho více namaká a v létě je naopak více prostoru zahrát si s balonem.

Jaká byla poslední sezona v Čáslavi?
Začátek jsme měli dobrý, ale ten konec se nám nějak nepovedl. Myslím, že jsme prohráli asi šest zápasů, nebo vlastně jeden ještě remizovali.

A jak se dařilo vám osobně?
Moje dojmy byly dobré. Dobře jsem se cítil.

Věříte si na prosazení se v Budějovicích?
Tak asi si věřím. Kdybych si nevěřil, tak tu asi nejsem. Měl jsem nabídky i z jiných klubů, ale Budějovice byly asi určitě nejlepší, tak jsem tady.