První fotbalová liga má letos ve svém scénáři už jen jeden zápas. Kromě sestupujících týmů však zbývá ještě vyřešit leckterý rébus. Korunovace mistra a obsazení dalších příček na špici tabulky tentokrát není známo dopředu. Klíčovou roli v této hádance 30. kola Gambrinus ligy bude hrát i duel na jihu Čech. Domácí SK Dynamo v něm hostí pražskou Slavii. Zatímco mužstvo kouče Františka Cipra v pohárových dostizích nefiguruje, Sešívání mají stále šanci vybojovat druhé místo, které by jim zaručilo účast v předkole věhlasné Ligy mistrů. „Utkání bude mít určitě náboj. My to ale Slavii budeme chtít co nejvíce znepříjemnit a nějaký ten bod jí vzít,“ hlásí hlavní kouč jihočeského Dynama.
Vedle ligového finiše dostává pondělní utkání však další rozměr. Na E-ON stadionu se chystá velká sláva. Schyluje se totiž k velkolepé rozlučce. S aktivní kariérou se rozloučí Karel Poborský. „V kabině je to určitě cítit,“ popisuje František Cipro atmosféru v týmu před posledním zápasem jedné z největších osobností českého fotbalu.

Krátce před zápasem bude Karel Poborský obradován všemožnými dary. Pak ale všechny pugety odloží a po zahajovacím výkopu bude myslet jen na výhru svého týmu. Stejně tak na ní myslí i trenér František Cipro. Při spřádání plánů k dosažení tohoto úkolu musí však počítat s některými nástrahami. „Máme spoustu zraněných hráčů. Pro některé sezona skončila již předčasně. Adamec byl na operaci s meniskem a Plocek má natržený stehenní sval. Jejich léčení si vyžádá minimálně tři až čtyři neděle,“ vyjmenovává nezvratné absence. U některých hráčů je jejich start nejistý. „Holenda, Horejš, Skála a Černý nevypadají dobře. Kdybych to měl vyjádřit procentuálně, tak nastoupí asi tak na padesát procent,“ zachmuří se kouč Dynama. Radost mu naopak udělal zdravotní stav stopera Homoláče, kterého problémy s nakopnutým nártem definitivně opustily.

Po dlouhé době se také konečně vytratily skličující disciplinární tresty. „Snad poprvé nebude nikdo chybět kvůli žlutým kartám. Ani jeden zápas na jaře jsme nehráli kompletní,“ říká zkušený trenér. „Tentokrát nám asi bude hodně chybět Plocek. Chtěli jsme totiž eliminovat sílu Slavie, což je vždy základ, která spočívá na krajích hřiště. Mají ve svém kádru rychlostní typy jako jsou Švento nebo Krajčík. A na té lajně nám právě Plocan bude chybět,“ lituje zranění rtuťovitého fotbalisty, který i při současné černé sérii Jihočechů podával na pravém kraji obrany vyrovnané výkony. „Nějak to ale poskládat musíme,“ neskládá František Cipro zbraně předčasně a ctí bojovnou morálku.

„Chceme hrát podobně jako proti Spartě a Mladé Boleslavi. Se Spartou se nám zápas povedl a i přes prohru s Boleslaví si myslím, že náš herní projev také nebyl špatný. Slavii bychom to chtěli co nejvíce znepříjemnit a nějaký bod jí vzít,“ říká hlavní trenér a sportovní ředitel českobudějovického klubu v jedné osobě. Sám František Cipro navíc prožije velice pikantní zápas. Ke Slavii má velice silné pouto. Působil v ní řadu let jako hráč a s pražským klubem dvakrát spojil svůj osud i jako trenér. V roce 1996 dokonce Slavii dovedl k jejímu jedinému titulu v historii samostatné české ligy.

Sešívaní navíc mají oč hrát. A jejich motivace není zdaleka malá. V případě výhry na jihu Čech a klopýtnutí Liberce v Mladé Boleslavi obsadí tým Karla Jarolína druhou příčku tabulky. „Utkání určitě bude mít náboj. Zaplaťpánbůh to ale nemá takový náboj, o který jsem se celý rok bál. Aby Slavie tady nehrála o titul či Ligu mistrů a my o záchranu. Toho jsem se obával a naštěstí tomu tak není. Neříkám ale, že nehrajeme o nic,“ varuje Cipro před sníženou koncentrovaností.

Sezona byla dobrá
I přes sérii pěti porážek z posledních pěti utkání nikdo na Střeleckém ostrově žádné truchlivosti nepodléhá. Naopak šanci v nejvyšší soutěži dostlali mladší hráči a někteří z nich naznačili mnohé i do budoucna. S letošním ročníkem panuje v Českých Budějovicích už před jeho skončením spokojenost. „Sezona byla podle mě dobrá. A kdyby bylo vše obráceně, kdybychom na podzim hráli špatně a na jaře dobře, tak budou všichni z toho desátého místa a semifinále poháru nadšení. Nyní někdo možná prožívá mírné zklamání. Všichni nás viděli trochu někde jinde. Se současným kádrem a ekonomikou klubu je ale jenom iluze, že bychom měli hrát o poháry,“ uvádí vše na správnou míru František Cipro.