Další nepříjemnou porážku si v samém závěru letošního ročníku Gambrinus ligy vezou fotbalisté Dynama České Budějovice z Ostravy. S tamním Baníkem totiž Jihočeši prohráli vysoko 1:5 a na jaře si na své konto připsali již druhý zápas ve kterém pětkrát inkasovali. Domácí fotbalisté o výsledku zápasu rozhodli hned v úvodu, v patnácté minutě vedli již 2:0 a po prvním poločase byl gólový rozdíl dokonce čtyřbrankový. V 64. minutě sice snížil Jaroslav Černý, avšak pověstného bůra dovršil v 85. minutě nejlepší střelec Baníku David Střihavka. Konec sezony nezastihl Dynamo ve formě, Jihočeši mají na svém kontě aktuálně pět porážek v řadě.
Trenér František Cipro nechal na lavičce kapitána Davida Horejše a hned od úvodních minut to ve vápně Dynama hořelo. Do sestavy se sice vrátil David Homoláč, ale i on pouze přihlížel ve 4. minutě gólu Petra Cigánka, který nikým neatakovaný bez větších problémů hlavou usměrnil do sítě přímý kop Martina Lukeše. Jihočeši se snažili záhy odpovědět Holendou, jeho hlavičkový pokus po rohu Volešáka si ale cestu mezi tři tyče nenašel. V 15. minutě naopak opět udeřili výborně hrající domácí. František Rajtoral si na hranici vápna popohodil balon do středu hřiště a jeho následná tečovaná střela zapadla vedle pravé tyče Křížkovy brány - 2:0. I na druhý gól se snažili hosté reagovat, jenže před Holendou skvěle vyboxoval míč Vašek a třetí gól zápasu tak padl opět do sítě budějovického brankáře. K další standardní situaci se totiž ve 22. minutě postavil Lukeš, jehož dobře směrovaný centr usměrnil ze bezmocného Křížka Lukáš Magera. Třetí gól byl pro hosty velmi studenou sprchou a z těžkého knokautu se Jihočeši nemohli vůbec dostat. Z dálky se sice zastřeloval Volešák, jenže jeho pokus postrádal potřebnou přesnost. Když si poté nedal v tísni vlastní gól Žižka, dokonal v 39. minutě poločasové dílo zkázy Lukáš Magera, který využil nezištné přihrávky Davida Střihavky.

Po prvním poločase bylo prakticky rozhodnuto, avšak Jihočeši chtěli docílit alespoň čestného úspěchu a ve druhé části hry přidali na obrátkách. Vysokým vedením ukolébaní domácí sice kontrolovali hru, ale nejvíce problémů jim dělal levý záložník Černý, který jako vždy hýřil aktivitou. Jeho střelecký pokus z 53. minuty si sice cestu do brány nenašel. Poté se chytrými akcemi blýskl také dvakrát Volešák, ale ani jemu nebylo zatím přáno. Ke změně skóre tak došlo až v 64. minutě, kdy se k přímému kopu z dvaceti metrů postavil Jaroslav Černý a střelou k levé tyči ostravské brány překonal gólmana Vaška. O další kosmetickou úpravu na výsledku se málem v 75. minutě postaral Hrbáč, tváří v tvář gólmana Baníku ale neuspěl. Závěr zápasu pak patřil nejlepšímu střelci domácího celku. V 76. minutě Střihavka sice obešel gólmana Křížka, avšak v těžké pozici následně poslal míč vysoko nad. Radost z gólu si ale dopřál o deset minut později, když sám před Křížkem volil místo kličky oblouček, což se ukázalo jako ideální řešení - David Střihavka, 5:1! Závěr zápasu se dohrával za skandovaného potlesku pěti tisícovek příchozích diváků, Baník rozdrtil Dynamo vysokým rozdílem čtyř branek..

Muž zápasu

Jaroslav ČERNÝ - Jarní debakl číslo tři si připsali Jihočeši v 29. kole v Ostravě, kde po špatném výkonu prohráli vysoko 1:5. Jednou z mála světlých stránek byl výkon neúnavného Jaroslava Černého, který jako ostatně ve většině jarních zápasů táhl veškeré útoky Dynama. Když mu navíc nebylo přáno trefit se ze hry, zaznamenal branku alespoň z precizně proměněného přímého kopu. Jaroslav Černý byl po Ladislavu Volešákovi a Karlu Poborském třetím hráčem Dynama, který v letošní sezoně vstřelil branku z trestného kopu.
Tři nejlepší hráči zápasu:
Lukeš, Magera - Černý

Ohlasy trenérů

Karel Večeřa (trenér Baníku): "Podali jsme dobrý výkon a dosáhli výborného výsledku. Hosté nám vysokou výhru sice trochu svou hrou v první půli umožnili, ale předváděli jsme kvalitní fotbal. Po přestávce už byly šance na obou stranách, nehráli jsme už tak zodpovědně, polevili jsme jednak kvůli počasí a také proto, že jsme měli velký náskok."

František Cipro (trenér Dynama): "Nevymlouvám se na to, že jsme přijeli nekompletní s řadou mladých hráčů, kteří zatím sbírají ligové zkušenosti. První poločas byl z naší strany katastrofální, připravovali jsme se na standardky, věděli jsme, že Baník má na ně hráče, přesto jsme z nich dostali góly. Za stavu 4:0 se zápas těžko otáčí, navíc v takovém horku. Ale dali jsme gól, mohli jsme přidat po sólu i druhý, ale nakonec jsme inkasovali ještě jednou."