V nedostupnou tvrz proměnila rezerva Dynama v jarní části ČFL TCM Mladé. Šest zápasů a ani jedna porážka – taková je bilance juniorky v jarních domácích zápasech třetí ligy. Posledním kdo se pokusil dobít českobudějovické Složiště byl Tatran Prachatice. V horkém sobotním dopoledni ale ani prachatičtí nenašli recept. Úvod zápasu přitom hostům vyšel a v 10. minutě zahrávali pokutový kop. Střelu Aleše Kočího ale vytáhl Vladan Vršecký na tyč. S potrestáním neváhalo Dynamo dlouho. Jedinou a zároveň rozhodující branku vsítil krásnou hlavičkou v 15. minutě exprachatický Jiří Pravda. Především ve druhém poločase se začala projevovat zkušenost hostujících fotbalistů, pozorně bránící Dynamo ale do vážnějších šancí hosty nepouštělo a ještě mělo hned několik možností k úderu po rychlém protiútoku. Do konce zápasu se již skóre nezměnilo a B-tým Budějovic tak i podruhé v této sezóně pokořil Tatran Prachatice.
Atraktivní soupeř a překrásné fotbalové počasí přilákalo na Složiště velice slušnou diváckou návštěvu. Zatímco domácí ve středu jasně přehráli Náchod 4:0, hosté utrpěli pětibrankový výprask na Střížkově. Obě mužstva vstoupila do zápasu s obrovským nasazením a odhodláním. Nadšení obou celků tak musel krotit především rozhodčí Polák, který neváhal od prvních minut rozdávat žluté tresty. Prvním proviněným byl hned ve 2. minutě prachatický Marek Endl. Úvodních deset minut se tak odehrávalo spíše ve středu hřiště. Jeden z rohodujících momentů zápasu pak přišel v 10. minutě, když po srážce Michala Máchy s Markem Endlem nařídil sudí pokutový kop. Exekutor Aleš Kočí se rozhodl vypálit k levé tyči, Vladan Vršecký naštěstí pro domácí jeho záměr vystihl a konečky prstů vytáhl bravurně na tyč. Psychickou výhoda se tak zákonitě přesunula na stranu Dynama. Netrvalo to dlouho a přišel trest. Nejprve hlavičkoval Tomáš Stráský a brankář Baláž s vypětím všech sil uhájil čisté konto. V 15. minutě už se domácí radovali. Radim Pouzar odcentroval z pravé strany a obrana Tatranu zapomněla na svého nedávného spoluhráče Jiřího Pravdu, který razantní a umístěnou hlavičkou nedal Balážovi sebemenší šanci – 1:0. Jen o pár minut později si každé z mužstev připsalo po šanci. Nejprve veterána Babku předběhl rychlonohý Stráský aby následně ztroskotal na gólmanovi a na druhé straně hlavičkoval nebezpečně, ale nepřesně Koršala. Oba soupeři pokračovali v aktivní hře s velkým nasazením, diváky ale nadzdvihla ze sedaček až střela Michala Mašáta ze 41. minuty. Českobudějovický kapitán prokázal, že střely ze střední a větší vzdálenosti patří k jeho silným zbraním a brankář Baláž s velkou námahou vytlačil ránu oběma rukama nad. Do poločasu mohl ještě zvýšit vedení domácích Picka, jeho střelu obrana Tatranu zblokovala.

Trend z konce prvního poločasu pokračoval i v půli druhé. Nasazení, bojovnost a obětavost ani jednomu z celků nescházela, příliš fotbalové krásy ale derby nenabízelo. V 51. minutě se naskytla Tatranu výhoda přímého volného kopu zhruba z 21 metrů. Zatímco v loňské sezóně hosté v podobné šanci nezaváhali, tentokrát pálil Ryšánek sice dobře, ale pár čísel nad bránu. S přibývajícími minutami se aktivita stále více přelévala na stranu Tatranu, obrana Béčka ale fungovala jako vždy precizně a do žádných šancí se hosté nedostávali. Naopak to byla rezerva Dynama, kdo mohl z brejků přidat gólovou pojistku. Po faulu na Michala Mašáta nechal sudí pokračovat ve hře, Radim Pouzar poslal míč přes celou délku hřiště na nabíhajícího Josefa Příhodu a jeho střelu pravačkou vyrážel Juraj Baláž na tyč. Další rychlý brejk předvedli domácí v 74. minutě. Tomáš Stráský ale trefil pouze dobře vybíhajícího Baláže, který tak i nadále držel akcie svého týmu alespoň trochu v kurzu. Tatran se nadechoval k závěrečnému náporu, stále si však nedokázal poradit s obrannou hrou Budějovic. Jedinou vážnější šanci si tak připsaly Prachatice v 84. minutě, kdy Ludačka hlavičkoval nad Vršeckého bránu. Poslední minuty derby zvládla juniorka Dynama doslova na jedničku, když dokázala udržet míč na polovině Tatranu a téměř vůbec nepustit hosty do hry.

Fotogalerie


Ohlasy trenérů

Karel Musil: „ Dneska jsme vítězství prostě vybojovali. Fotbalová krása se v průběhu zápasu často střídala s bojovností. Poměrně často jsme nechávali hostům více prostoru, z čehož pramenila jejich převaha. Přečkali jsme pokutový kop a podařilo se nám dát branku. Ve druhém poločase už to byla spíše taktická bitva. Dobře nám fungovala obrana, ale velice slušně zahrála také záložní řada. Výborné utkání odehrál Michal Mašát, který se dobře doplňoval s Radimem Pouzarem. Měli jsme více šancí, které jsme bohužel nevyužili. Hosté hrozili především ze standartek a sázeli na své skvělé hlavičkáře. Ve druhém poločase už se na našich hráčích trochu projevila únava z anglického týdne a začínala být znát zkušenost Prachatic. Rozhodujícím momentem utkání byl neproměněný pokutový kop v podání Prachatic. Při penaltě jsem Vladanovi věřil. “