Zatímco z Krče odjížděla rezerva Dynama se sklopenou hlavou a se šňůrou pěti zápasů bez výhry, po středeční předehrávce s Náchodem je vše zcela jinak. Vynikajícím výkonem proti Náchodu dosáhl B-tým letošního nejvyššího vítězství. Středeční tříbodový zisk katapultoval Dynamo na osmou příčku a rázem se tak dostalo před svého velkého rivala a zároveň sobotního soupeře – Tatran Prachatice. Oba jihočeské týmy se pohybují v klidných vodách středu tabulky ČFL a v sobotu se tak diváci můžou těšit na velice atraktivní zápas. Lepší výchozí pozici bude mít Dynamo, kterému patří osmá příčka a na svém kontě má 41 bodů, Tatran je desátý se ztrátou dvou bodů.
Jihočeské derby mezi Dynamem B a Tatranem Prachatice přinese náš web v tradiční online reportáži
Díky působení Tatranu ve druhé lize pamatuje ČFL pouze tři vzájemné duely mezi Dynamem B a Tatranem Prachatice. Na podzim loňského roku využily Prachatice výhodu domácího prostředí a zvítězily 1:0, odveta v Mladém skončila dělbou bodů. V letošní sezóně se fotbalistům z krajského města povedl husarský kousek, když v Prachaticích otočili nepříznivý výsledek a díky brankám Stráského a Myšáka se radovala juniorka z prestižního vítězství. Oba týmy se také setkaly v Zimní lize. Zápas hraný na umělé trávě skončil dělbou bodů.

Poslední vzájemný zápas:
Tatran Prachatice - SK Dynamo České Budějovice B 1:2


Branky: 19. Zušťák - 56. Stráský, 75. Myšák
ŽK: Endl (PTA)
Rozhodčí: Tereba - Koval, Kozlík

Sestava SK Dynamo České Budějovice B: Pešula - Kosobud, Martínek, Homoláč, Průša (46. Picka) - Pouzar (89. Mašek), Červenka (46. Stráský), Mašát, Skopalík, Hrbáč - Myšák
Trenér: Karel Musil

Sestava Tatranu Prachatice: Minár - Endl, Babka, Koršala, Nitrianský, Kočí, Ludačka, Kuračka, Toncar, Zušťák, Schön

Tatran se dlouhodobě řadí mezi nejlepší fotbalové týmy v Jihočeském kraji. Dynamo a Tatran spolu zároveň úzce spolupracují. V obou mužstvech se najde jen pár fotbalistů, kteří neoblékali dresy obou mužstev. To samé platí i pro trenéry. Právě pro kouče Dynama B bude mít derby možná ještě o něco větší náboj než pro jeho svěřence. Do Tatranu si Karel Musil odskočil na pár let právě z Dynama, aby se před touto sezónou opět vrátil na lavičku českobudějovické rezervy. Podobný osud má i trenér Tatranu Zdeněk Procházka. Bývalý vynikající fotbalista dokonce vedl pár kol z pozice hlavního trenéra A-tým Českých Budějovic.

Prachatice sestoupily po sezóně 2004/05 z druhé ligy s cílem okamžitě se pokusit o návrat. Po podzimu vypadal jejich cíl poměrně reálně, na jaře se však přestalo dařit a když se přidalo i několik mimofotbalových faktorů, zbyla na Tatran pouze sedmá příčka (Dynamo B skončilo na 10. místě). V této sezóně slaví Prachatice střídavé úspěchy a tým okupuje pozice v klidném středu tabulky.

Jedničkou v bráně Prachatic je Michal Minár. Slovenský gólman odchytal sezónu 2003/04 v dresu Dynama B. Obrana Tatranu je téměř kompletně složená z fotbalistů, kteří oblékali také dres Dynama. Pavel Babka dokonce svého času přiváděl Dynamo na prvoligové trávníky s kapitánskou páskou na rukávu. Marek Endl pomáhal juniorce Dynama loni na podzim při její spanilé jízdě třetí ligou. Marcel Kordík je dalším ze strůjců povedené loňské sezóny mladíků Dynama. Dres Dynama oblékali svého času také Erik Koršala nebo Kamil Tobiáš. Z Budějovic si do Anglie odskočil Sláva Rožboud, aby po svém návratu zakotvil taktéž v Prachaticích. Ze středopolařů potom působili v Budějovicích například Jan Toncar a Jaroslav Ludačka.

Také fotbalisté Dynama se mohou pochlubit několika hráči, kteří dokonale znají prostředí Tatranu. Nějaký čas hostovali v Prachaticích Michalové Mašát a Schön. Cenné služby odváděl Tatranu gólman Zdeněk Křížek. Chvilkovou anabázi v Tatranu má za sebou Radim Pouzar. Pokud zahrneme do výčtu také hráče A-týmu, nesmíme potom zapomenout na Jiřího Kladrubského, Davida Horejše či Romana Pivoňku. Směrem do Budějovic zamířil z Prachatic Václav Mrkvička či Jiří Pravda.

Ve středu zajížděl Tatran k předehrávanému 34. kolu na hřiště vedoucího týmu Bohemians. Na zápas v hlavním městě ale budou chtít v Prachaticích co nejrychleji zapomenout. Z Xaverova si totiž Jihočeši odvezli populárního „bůra“. Do vedení poslal domácí již po sedmi minutách hry Macháček a v devatenácté minutě zvýšil náskok Galbavý. Především v prvním poločase nepůsobily Prachatice v Praze úplně špatným dojmem Před prvním inkasovaným gólem nastřelily břevno a po druhém gólu zase trefil Ryšánek spojnici břevna a tyče. Po přestávce ale přidal svůj druhý gól Macháček a v samotném závěru dorazil Tatran Ibe a následně Šisler. V poslední minutě zápasu si dokonce Galbavý dovolil luxus v podobě neproměnění penalty.

Poslední zápas Tatranu Prachatice:
Bohemians Praha - Tatran Prachatice 5:0


Branky: 7., 63. Macháček, 19. Galbavý, 83. Ibe, 85. Šisler
Rozhodčí: Šedivý - Zeman, Haleš.

Sestava Tatranu Prachatice: Minár - Endl (87. Bízek), Tobiáš, Babka, Koršala, Ryšánek, Ludačka, Kočí, Kordík, Rožboud, Macko (39. Linhart (77. Švehota)).

Jihočeské derby hostí v sobotu 19.5.2007 od 10: 15 TCM Mladé. Jako hlavní rozhodčí bude zápas řídit pan Kabyl, na čarách mu budou pomáhat pánové Zeman a Duchoň.