Českobudějovické fotbalisty čeká ve středu den s velkým „D“. Všechny předchozí výsledky mohou být zapomenuty. V rámci semifinále poháru ČMFS Dynamo nastoupí na hřišti severočeského FK Jablonec 97. Postup do finále by byl pro Jihočechy historickým úspěchem. A jen u finálové účasti by zůstat nemuselo. Dynamo má velkou šanci probojovat se pro příští ročník rovnou do pohárové Evropy! „V Jablonci chceme samozřejmě vyhrát,“ hlásí asistent trenéra Jiří Jurásek. Po splnění tohoto úkolu by byla již před Jihočechy brána do strahovského finále zcela otevřena. Výkop duelu je stanoven na 17:15 hod.
V aktuální tabulce dělí soupeře jediná příčka. Desáté České Budějovice mající na svém kontě čtyřiatřicet bodů ztrácejí na devátý Jablonec pouhý bodík. Se svým umístěním však oba kluby nijak spokojeni být nemohou. Před startem jara rozhodně pomýšleli na vyšší mety. Jenže jak na jihu, tak i na severu Čech se cosi zadrhlo. Dynamo ve všech posledních čtyřech utkáních prohrálo a Severočeši vyhráli na jaře celkem pouze dvakrát. A to senzačně na Spartě a pak překvapivě doma se Slavií. „Porážky jsou jistě nepříjemné. Ale pohár je zcela něco jiného něž liga,“ říká českobudějovický asistent trenéra Jiří Jurásek.

Semifinálový triumf může zcela přehodnotit celkový dojem z letošní sezony. „Pro obě mužstva je to určitě zápas jara,“ souhlasí zkušený pobočník na fotbalových lavičkách. „Nechtěl bych nijak spekulovat, ale kdyby v další dvojici Sparta vyhrála nad Zlínem, tak by jedno z mužstev hned postoupilo do Poháru UEFA,“ dodává jedním dechem. Rovněž tak připomíná, že v případě letenského úspěchu by vítěz z duelu Jablonec – Dynamo mohl předčasně slavit postup do evropského poháru. Sparta totiž s největší pravděpodobností v lize skončí do druhého místa, čímž by si zajistila účast v Lize mistrů.

Díky výhodě domácího prostředí mnozí favorizují právě Jablonec. Utkání ale bude zcela otevřené. „My se musíme hlavně snažit hrát a dostávat se i do útočné fáze. Hrát na výsledek 0:0 a následné penalty nejde,“ myslí si Jiří Jurásek.

O přípravě
Pod Černou věží přikládají středečnímu utkání velkou důležitost. Jak by také ne. Proto Dynamo vyrazí do dějiště semifinále o den dříve. „V úterý máme ve tři hodiny odpoledne předzápasový trénink, pak se sbalíme a odjedeme směrem Jablonec,“ upřesňuje Jiří Jurásek plán českobudějovických fotbalistů.
O zdravotním stavu týmu
Početná marodka dělala trenérům Ciprovi a Juráskovi v poslední době vlnu starostí. Kvůli rozličným problémům například naposledy proti Zlínu nenastoupili čtyři hráči. Nyní se ale jejich zdravotní stav lepší. „Černý v pondělí trénoval, i když ho ta třísla stále trochu bolí. Horejš také trénoval naplno. Poborský by měl být rovněž stoprocentně připravený. A Homoláče naražený nárt stále sice bolí, ale dalo by se říct, že také trénoval naplno,“ vyjasňuje asistent trenéra Jurásek a nabízím tím fanouškům Dynama optimističtější vyhlídky. Skála a Plocek, kteří z utkání ve Zlíně odstoupili předčasně, se v týdnu také zapojili do běžného tréninkového procesu.
O kartách
Disciplinární tresty jsou na jaře noční můrou trenérů. A jedná nucená absence se nevyhne ani středečnímu utkání. Dvořák si totiž ve Zlíně za zákrok v samém závěru vysloužil červenou kartu. „Čeká na verdikt disciplinární komise a v Jablonci nám bude určitě chybět,“ potvrzuje trenér, který působil jako asistent i ve Slovácku. Naopak žluté karty se oproti červeným na pohár nevztahují. To znamená, že Ivo Táborský, který ve Zlíně dostal čtvrtou žlutou kartu, může v Jablonci bez problému nastoupit. A i případná napomenutí v pohárovém utkání se do ligy nepočítají. V klidu tak může být zejména Ladislav Volešák, jenž má na svém kontě sedm žlutých karet.
O Jablonci
Týmu trenéra Petra Rady se na jaře zatím vede mizerně. V jedenácti kolech nasbíral jen deset bodů. Stejně tak jako Dynamo. „Nyní s Brnem sice Jablonec prohrál, ale byl to takový zápas, kde měl šest sedm stoprocentních šancí. S koncovkou mají problémy delší dobu. Doufám, že se nechytí zrovna na nás,“ říká na adresu soupeře Jiří Jurásek. Jablonec preferuje kombinační fotbal, ale největší nebezpečí od něj hrozí ze standardtních situací. „Má je velmi nepříjemné. Hráči jako Fukal, Homola a další jsou velmi dobří hlavičkáři. Na to si musíme dávat hodně velký pozor,“ je si vědom silné zbraně Severočechů Jiří Jurásek.
Vzájemné zápasy v sezoně 2006/2007
Bilanci ze vzájemných zápasů mají v letošní sezoně lepší Jihočeši, kteří dokázali v obou utkáních bodovat. Na podzim pokořili Jablonec v domácím prostředí 1:0, když o vítězství rozhodl již v prvním poločase mág přímých kopů Ladislav Volešák. V polovině dubna odveta svého vítěze nenašla. Celky se rozešli smírně po bezbrankové remíze 0:0. Tento výsledek se však ve středu v žádném případě nemůže opakovat.

 

Dosavadní cesta Jablonce pohárem
Jablonec již v minulosti jednou domácí pohár vyhrál. Národní trofej zvedal nad hlavu v roce 1998. A za dalším cenným úlovkem letos kráčí sebejistými kroky. Se všemi protivníky se zatím vypořádal vcelku hravě. V úvodních dvou kolech soutěže mu ale za soupeře byly vždy týmy z nižších soutěží. Čtvrtfinálovou výhru pak lze označit za překvapivou. Předpoklady věštili postup spíše v lepší formě hrající Plzni. Opak se ale stal pravdou a Severočeši ve Štruncových sadech zvítězili přesvědčivě 3:0.

30.8.2006
Nový Bor - Jablonec 0:3 (0:1)
Branky:
Smíšek, Loučka, Jindříšek

20.9.2006
Chomutov - Jablonec 1:3 (1:0)
Branky:
45.+1 Sedlák - 58. Fukal, 78. Smíšek, 90. Laciga

25.10.2006
Most - Jablonec 0:2 (0:1)
Branky:
20. Baranek, 90. Nulíček

25.4.2007
Plzeň - Jablonec 0:3 (0:1)
Branky:
29. Baranek, 47. Petržela, 70. Eliáš

 

Dosavadní cesta Dynama pohárem
Skóre 2:1 si Jihočeši v poháru velice oblíbili. Cestu si jím vydláždili až do semifinále. Proti Slovácku pak sice vstřelili opět dvě branky, ale k větší radosti ani jednou neinkasovali. Za velice klíčovou bitvu lze považovat výhru v Liberci. I když úřadující mistr nastoupil proti Dynamu v kombinované sestavě, o postupujícím se rozhodovalo až v závěru utkání. Nejdříve vyrovnal hlavou po trestném kopu Šinglár, ale následně se ten samý kousek povedl na druhé straně po rohovém kopu Táborskému a Dynamo mohlo slavit postup do dalších bojů.

30.8.2006
Jihlava - Dynamo 1:2 (1:1)
Branky:
13. Veselý - 18. Mrkvička, 57. Adam

27.9.2006
Meteor Praha - Dynamo 1:2 (1:0)
Branky:
41. Kačerovský - 64. Jeslínek, 77. Adamec

25.10.2006
Liberec - Dynamo 1:2 (0:1)
Branky:
78. Šinglár - 12. Volešák, 82. Táborský

25.4.2007
Dynamo - Slovácko 2:0 (1:0)
Branky:
2. a 67. Táborský