Není tomu tak dávno, co Pavel Tobiáš vedl mužstvo Českých Budějovic. Krom Dynama koučoval v lize třeba Slavii či Brno, ale právě pod Černou věží se stal nesmazatelnou ikonou, když byl nenáviděný za sestup i milovaný za následný návrat do nejvyšší soutěže. Již přes rok je hlavním trenérem Marily Příbram. Na jihočeskou metropoli však nikdy nezanevřel, ba naopak. „Budějovice jsou velké fotbalové město a jednoduše do ligy patří. Já jim moc přeji a držím palce. Fotbal je ve městě fenomén, klub má skvělé internetové stránky a díky tomu se o něj zajímá i velké množství mladých lidí,“ neskrývá své sympatie k Českým Budějovicím Pavel Tobiáš.
Už je to nějaký pátek od té doby, co jste odešel od kormidla Dynama. Byl jste ale dlouhá léta známý jako českobudějovický patriot…
Dynamu fandím a vždy mu fandit budu. V lize se určitě neztratí, protože se v klubu udělal ohromný kus práce. V Budějovicích byl vždy o fotbal zájem a to trvá i nyní. Dá se říct, že Budějovice jsou moje srdeční záležitost, to je pravda.

Po odchodu z Českých Budějovic jste dostal nabídku od Příbrami, kde již delší dobu trénujete. Sledoval jste počínání Dynama v druhé lize?
Určitě jsem situaci sledoval a na dálku fandil. I když to ze začátku nevypadalo dobře a bylo to velmi těžké, tak to nakonec zvládli a vše se povedlo. Navíc se dostavěl stadion a tým má kolem sebe skvělé prostředí. Budějovice jsou velké fotbalové město a jednoduše do ligy patří. Já jim moc přeji a držím palce. Fotbal je ve městě fenomén, klub má skvělé internetové stránky a díky tomu se o něj zajímá i velké množství mladých lidí.

Zůstal jste s Dynamem v kontaktu nebo se dokonce Příbram s Budějovicemi, co se týče hráčských výměn a podobně, po vašem příchodu nějak sblížila?
Nějaká jednání určitě probíhala a stále probíhají. V tuto chvíli například od nás přišel do Dynama Adamec, na druhou stranu my máme stále Pennera, takže vazby určitě jsou, ale není to nic nadstandardního.

Zaznělo jméno Miloslava Pennera. Na toho jste již za svého působení v Dynamu hodně sázel. V přípravném duelu s Českými Budějovicemi opět nastoupil v příbramském dresu…
Dynamo o Pennera nemá zájem a ten je v tuto chvíli volným hráčem, takže nyní trénuje s námi. Ještě tedy není nic dojednaného najisto, ale měl by být pro ligový ročník naším hráčem.

Vy sám byste ho měl v týmu moc rád, že?
Určitě. Myslím si, že pořád má týmu co dát. Navíc mě obecně levonozí hráči v mužstvu chybí. V přípravném utkání s Dynamem jsem zkoušel některé dorostence. Ti ale na rozdíl od Pennera ještě zdaleka nemají na to, aby obstáli v lize, takže tento hráč pro nás má svou cenu.

Máte v Dynamu vybrané nějaké další hráče, které byste viděl rád ve svém týmu?
Rozhodně. Dynamo je ligové mužstvo a určitě je tam řada hráčů, které bych do mužstva bral. Měl jsem zájem o Honzu Grubera, ale ten se rozhodl, že se z hostování vrátí zpátky. Výborný je teď Lukáš Adam, který byl dříve trochu ve stínu Martina Vozábala, protože je typově podobným hráčem. Teď po odchodu Martina to ale podle mého názoru bude jeden ze stěžejních hráčů Budějovic.

Jaké mohou mít České Budějovice podle vás v lize ambice, jakožto nováček?
První liga je teď v podstatě rozdělena. Je tam pět šest týmu, které jsou ekonomicky velmi silné, skupují kvalitní hráče a budou hrát ligu pravidelně a hlavně na vysoké úrovni. Pak je devět deset týmů, které budou bojovat o to, aby v lize obstáli. Může se jim dařit a povést uhrát dobré umístění stejně jako tomu může být naopak. Do této kategorie patří i Příbram, stejně jako Budějovice. Když se bude dařit, můžou skončit s klidem ve středu tabulky, ale také mohou přijít těžké chvíle a bude to tvrdý boj o záchranu. Já si ale myslím, že Budějovice se jako nováček rychle zorientují a v lize nebudou mít problém obstát.

Pojďme si představit situaci, že by se nedej bože Příbrami ani Dynamu v lize nedařilo a přišla by nabídka na angažmá v Českých Budějovicích. Jak byste na toto oslovení nazíral?
Budějovice mají kvalitního trenéra, navíc v Dynamu v současné době pracuje i Jirka Kotrba a mnoho dalších kvalitních trenérů, takže nevěřím tomu, že by mne v nejbližší době oslovily. Nicméně, kdyby k tomu došlo, nikdy bych Budějovice neodmítl.

Děkuji za rozhovor a ať se vám daří.