Dobrý vstup do herní přípravy na nadcházející sezonu absolvovali v sobotu v Nové Včelnici fotbalisté Dynama České Budějovice, kteří na velmi kvalitně obsazeném turnaji obsadili druhé místo. V semifinálovém zápase odehráli vyrovnanou partii s pražskou Slávií (po bezbrankové remíze postoupili na pokutové kopy) a velmi dobře si počínali i ve finálovém zápase s Olomoucí, který rozhodovaly také až pokutové kopy. Trenér František Cipro mohl být s přístupem i výkonem svých svěřenců spokojen, přesto bral umístění svého týmu s nadhledem: "Druhé místo na turnaji bych rozhodně nepřeceňoval. Všechny týmy tady hrály v kombinovaných sestavách a tomu také odpovídaly výsledky. Nic si zatím ani neděláme z toho, že jsme ve dvou zápasech vstřelili pouze jeden gól."
Jihočeši vstoupili do přípravného období teprve na začátku minulého týdne a do turnaje tak vstupovali s velkou únavou způsobenou kondičním tréninkem. "Jsem rád, že jsme to takhle dneska zvládli. My jsme se včera vrátili z kondičního soustředění a žádné fotbalové tréninky jsme zatím neabsolvovali. Doteď jsme vlastně pouze běhali a cvičili a do dnešního turnaje jsme šli naostro bez jakékoliv herní přípravy," řekl po skončení turnaje František Cipro. Tréninkové prostředí na Šumavě si budějovický kouč jinak hodně pochvaloval: "Soustředění na Zadově bylo dobré, splnili jsme vše, co jsme chtěli, takže jsem spokojený."
Po prvním tréninkovém týdnu počítal trenér Cipro i první zraněné hráče: "Do turnaje nezasáhl Dvořák, který má z dovolené rozseknutou patu a nemůže zatím příliš došlapovat. Kvůli zranění zde nebyl ani Filipko." Tím ale výčet zraněných hráčů zdaleka nekončil. První "zápasové" šrámy na sebe nenechaly dlouho čekat. "Hrbáč musel střídat po třech minutách, kdy mu jeden z protihráčů způsobil výron kotníku, toho samého, kvůli kterému nedohrál sezonu. Drobná zranění mají po dnešku i Horejš se Skálou. Jeden má naražená žebra a druhý problémy s kotníkem," vypočítával Cipro kompletní seznam zraněných. Budějovický kouč neměl k dispozici ani Martina Leštinu, který laboruje s nakopnutým palcem, a nevesele skončil turnaj i pro mladíka Rakovana, jenž měl také po jednom ze vzdušných zraněnou nohu.
Velmi ožehavým tématem byl v posledních dnech i možný odchod brankáře Miroslava Filipka. U velezkušeného gólmana projevily zájem týmy z Litvy a Ukrajiny a vzhledem ke klauzuli ve smlouvě by muselo Dynamo brankáře uvolnit. Podle posledních informací ale z přestupů zatím sešlo a František Cipro zůstává optimistou: "Věřím, že Filipko v Dynamu zůstane." Pokud by přeci jen k odchodu budějovické jedničky došlo, věří hlavní trenér kvalitám současné dvojky. "Dneska se Zdeněk Křížek představil ve výborném světle a ukázal své kvality. Samozřejmě bychom na tom museli zapracovat, ale pravděpodobně by dostal příležitost jako jednička on," pokyvoval František Cipro. Fotbalisté Dynama mají za sebou kondiční část přípravy a necelé čtyři týdny před začátkem ligy přijde na řadu herní soustředění. Jihočeši budou následující týden trénovat v Budějovicích a zahrají si další dva přípravné zápasy. "Od pondělí opět trénujeme, ve středu nastoupíme v Sedlci proti Příbrami a v sobotu v Blatné proti Plzni," řekl na závěr František Cipro.

Na turnaji v Nové Včelnici bylo vedle nových hráčů Dynama k dispozici i několik dalších velmi známých tváří. O místo v základním kádru Slávie se statečně pral jarní budějovický střelec Ivo Táborský (podle našeho webu patřil k nejlepším hráčům sešívaných) a své kvality dokazoval na pravém kraji obranné formace i jihočechům dobře známý Matej Krajčík. Agilní ofenzivně laděný bek prožíval minulou sezonu jako jeden velmi krásný sen. Po nepříliš úspěšném angažmá v Dynamu se během podzimu usadil v základní sestavě Slavie, kde patřil až do konce sezony k jednoznačně nejlepším hráčům. Díky tomu se dostal i do reprezentačního výběru slovenské republiky a dokonce si zahrál i baráž o mistrovství světa! "Ve Španělsku jsem ještě nehrál, ale v té odvetě doma jsem se na hřiště už podíval. Bohužel jsme to utkání prohráli 1:5, ale po zápase se to hodně rozebíralo v novinách, mluvilo se dost o rozhodčích, hráli jsme o deseti a člověk si z toho aspoň vezme nějaké ponaučení," vzpomínal vždy usměvavý záložník či obránce. Před celým slovenský národním týmem stojí v následujících měsících zajímavá výzva, mužstvo podávalo v poslední době dobré výkony a všichni očekávají s napětím kvalifikaci na EURO, kde Slováci narazí na velmi zajímavého soupeře: "Teď jsme udělali dobré výsledky ve Francii a Belgii, avšak pro nás bude teď prvořadá ta kvalifikace. Navíc v ní hrajeme také na podzim na Tehelnom poli proti České republice, takže to bude asi hodně zajímavé." Pro fotbalistu, který již od dětství působí v České republice to bude jistě velmi zajímavá výzva. "Pokud budu přítomen, tak se samozřejmě moc těším," řekl Matej Krajčík s jiskrou v oku.
Matej Krajčík si pochopitelně zahrál na turnaji v Nové Včelnici i proti Dynamu. Jeho tým byl v průběhu zápasu aktivnější, vážnější gólovou příležitost si ale vypracovat nedokázal. "Nějakou převahu jsme sice měli, je to ale všechno v hrubé přípravě, takže jsou všechny ty týmy takto poskládané. Určitě byla škoda těch našich šancí, alespoň jeden gól jsme dát mohli," všiml si po skončení turnaje dobře naladění fotbalista. Kvůli poslednímu místu Slávie na turnaji si Matej rozhodně těžkou hlavu nedělá, Pražané jsou sice v přípravě dále než Jihočeši, přesto se ale zaměřovala také zatím spíše na nabírání kondice. "Teď jsme končili druhý týden přípravy, takže toho máme už poměrně dost za sebou," doplnil.
Angažmá v Českých Budějovicích se současnému slovenskému reprezentantovi seci příliš nepovedlo, přesto na jih Čech vzpomíná rád: "V Budějovicích se mi líbilo hodně. Byla ale velká škoda, že se sestoupilo. Já tu byl na půlročním hostování, takže jsem musel po sezoně zpět do Slávie. Určitě na to ale vzpomínám v dobrém." Ač byl v Dynamu pouze půl roku, přeje před začátkem nové sezony Jihočechům vše nejlepší: "Budějovice mají krásný stadion a veškeré zázemí. Rozhodně jim přeji, aby v první lize vydržely déle než pouze ten jeden rok." Jedním dechem ale dodal, že druhé místo na turnaji v Nové Včelnici příliš o síle jednotlivých týmů nevypovídá. "Podle dnešního turnaje se ale ambice týmů odhadují těžko. Je to opravdu ještě hrubá příprava a týmy hrají často v kombinovaných sestavách," řekl na závěr Matej Krajčík.