Fotbalisté Dynama České Budějovice prolomili v sobotu dopoledne nepříjemnou třízápasovou šňůru proher na hřištích soupeřů a po přesvědčivém výkonu zvítězili v Xaverově vysoko 3:0. Venku jako již tradičně se na pozápasové tiskové konferenci objevil asistent trenéra Karel Vácha, který hned na úvod naznačil, s jakým očekáváním Jihočeši v Počernicích nastupovali. "Do Xaverova jsme přijeli s tím, že to bude těžký zápas, protože jsme v situaci, kdy si nemůžeme dovolovat žádné další ztráty," řekl Vácha při úvodním krátkém hodnocení zápasu.

Reportáž a fotogalerie: SC Xaverov - SK Dynamo 0:3
Ohlasy hráčů: Jiří Skála a Ivo Táborský

Oba týmy vstoupily do utkání aktivně a úvod zápasu přinesl skutečně zajímavou podívanou, ve které se hra přelévala z jedné strany na druhou. Především v úvodních minutách to byli právě budějovičtí, kteří měli míč častěji na svých kopačkách. "Snažili jsme se k tomu tedy přistoupit tak, jako že hrajeme o postup a tomu nasvědčovalo i prvních patnáct minut, kdy jsme byli lepším mužstvem a více jsme hrozili. Pak jsme se ale dostali malinko do útlumu, nakonec jsme ale vstřelili gól a dá se říci, že jsme byli v prvním poločase lepším mužstvem," hodnotil Vácha první část hry. V samém závěru poločasu si domácí vytvořili dvě stoprocentní šance a v podobném duchu začali i druhou polovinu zápasu. Vyloženější šance ale již nepřicházely a zvýšená aktivita Xaverova byla patrná pouze v častějším držení míče. "Místo toho, abychom hráli ve druhém poločase povzbuzeni gólem, začal nás Xaverov ve středu hřiště přehrávat a hra se začala vyrovnávat. Dokonce bych řekl, že byl chvílemi Xaverov i lepší. O výsledku rozhodl druhý gól, po kterém jsme se uklidnili, a hru jsme pak vzali do vlastních rukou. Utkání jsme pak pečetili třetím gólem," doplnil Vácha svůj pohled na vývoj zápasu.
Jihočeši udělali tímto vítězstvím další důležitý krok v cestě do první ligy. Vzestup formy budou chtít potvrdit hned ve středu na domácím stadionu proti Vítkovicím. "Samozřejmě stále myslíme pouze na postup. Všechna následující utkání budou složitá, obzvlášť venku, kde se na nás týmy hodně poctivě připravují. Dá se to srovnat s první ligou. Když třeba Sparta nebo Slavie jedou ven, tak se na ně ty týmy připravují také trochu jinak než když přijede mužstvo z chvostu tabulky," přidal zajímavý poznatek Kare Vácha. Asistent trenéra Cipra si také dobře uvědomuje, že cesta do nejvyšší soutěže bude ještě hodně trnitá. Většina fanoušků i odborníku pasuje nyní na postup Dynamo, což může být občas pro tým ošemetné: "V roli favorita teď jezdíme my tady v druhé lize a vždycky záleží na tom, jak se s tím dokážeme popasovat, což se nám poslední dobou moc nedařilo. Obzvlášť venku s Olomoucí B jsme to nezvládali."
Stejně jako hráči, má i asistent trenéra jasno o tom, s kým budou jeho svěřenci v následujících kolech o postup bojovat: "Kladno je skoro jistý postupující a na to druhé místo musíme počítat s téměř každým, kdo tam s námi nahoře v tabulce je. Především si ale musíme dát asi pozor na Hradec a aktuálně na Viktorii Žižkov, která dnes také uspěla v Brně a je tři body za námi."

O důležitosti a atraktivnosti sobotního zápasu věděl své i trenér Xaverova Luděk Klusáček, jehož tým potřeboval uspět, protože již čtyři předchozí zápasy v řadě prohrál. "Na utkání jsem se hodně těšil a věřil, že uspějeme," začal Klusáček své hodnocení. "Byl to ale zápas o prvním gólu, který rozhodl o tom, jaký bude charakter tohoto utkání. Bohužel branku vstřelil po naší nedůslednosti jako první soupeř a ve zbytku zápasu nás stejně jako v posledních utkáních provázela nízká produktivita," podotkl dále xaverovský trenér. Právě absolutní nemohoucnost v zakončení stála jeho svěřenci dobrý výsledek. V určitých fázích hry se totiž Xaverov dostal do výborných pozic, když ale například těsně před koncem poločasu Klusáčkovi svěřenci zazdili dvě stoprocentní šance, bylo patrné, jak velká deka na týmu asi leží. "V posledních pěti zápasech jsme dali jen dva góly, v té finální fázi je prostě určitá křečovitost a některé příležitosti a závary se nám nedaří dotlačit do branky. Chybí nám také trochu štěstí, aby se ti hráči chytli a nabrali sebevědomí," uznal smutný lodivod domácích.
Ve druhé části hry se tým pokoušel o zvrat v zápase, avšak pouze do 63. minuty, kdy vstřelil druhou branku v zápase Ivo Táborský. "Ve druhém poločase Budějovice potvrdily, že mají dobře zvládnutý přechod do protiútoku. Mají technické hráče, takže po tom druhém gólu dobře kombinovali a prakticky jsme se nedostali do šance," všiml si mimo jiné Klusáček. Už za stavu 0:1 bylo patrné, že domácí hráči přestávají utkání zvládat a chvílemi se začali unáhlovat ke zbytečně tvrdé hře a diskuzím s rozhodčím. Hráčům nepřidalo ani domácí publikum, které začalo už v průběhu prvního poločasu svým hráčům vulgárně nadávat. Trenér Xaverova dobře ví, v jak složité situaci se nyní jeho svěřenci nacházejí: "Když se podíváme zpátky, tak jsme poslední čtyři utkání prohráli a ti hráči si to nesou v hlavě určitě s sebou. I světově známí fotbalisté v takovýchto případech potom dělají chyby a různé zkraty. Což potom tady u nás v druhé lize." Do konce sezony je ve hře sice ještě patnáct bodů, avšak Xaverov s devítibodovou ztrátou na postupové pozice již přestává o boji uvažovat. "Šance na postup je již definitivně pryč. Odstup na týmy na špičce tabulky je je už velký a nás navíc v tomto ohledu srážejí utkání venku," řekl závěrem Luděk Klusáček.