Na letošní Velikonoce budou týmy z horních příček vzpomínat jen neradi. Vedoucí Kladno prohrálo na domácím hřišti Drnovicím, Dynamo České Budějovice nezvládlo zápas s béčkem Sparty. Přitom na Střelecký ostrov přišla takřka nevídaná návštěva a fanoušci se snažili po delší době vytvořit v pravdě fotbalovou atmosféru. Hradec Králové uhrál s poslední Olomoucí B pouze bezbrankovou remízu. Čtvrtý Xaverov podlehl slováckému týmu v Kunovicích. Budějovice, Xaverov a Ústí nad Labem mají po tomto kole shodně 33 body. Dynamo a Severočeši mají zápas k dobru.
Kladno se 38 body stále drží první místo. Jak uvedl Deník Sport, prohráli Středočeši na domácím hřišti po dlouhých 22 měsících. Přitom se v úvodu zápasu nezdálo, že by mohli Moravané odjet se třemi body. Již ve 2. minutě musel totiž gólman Bureš zasahovat proti Cigánkově střele. To bylo ale na dlouhou dobu všechno. A tak se začali prosazovat hosté. Minutu před koncem prvního poločasu rozehráli rohový kop, díky nedůrazné obraně domácích se k míči dostal obránce Schwarz a dal jediný gól zápasu. Kladno v druhé půlce sice mělo několik brankových příležitostí, ale Galbavý, Kalina ani střídající Šilhan se neprosadili. Drnovice jsou (již) na 7. místě a mají 29 bodů.

Druhé místo náleží pro změnu Hradci Králové, který se neúnavně střídá o postupovou příčku s Českými Budějovicemi. Na stadion pod „Lízátka“ přijela záloha Olomouce. Lépe začali domácí, ale jejich slibným akcím chybělo štěstí v koncovce. Hradec nezužitkoval ani rohové kopy. Olomouc se postupně dostávala do hry a zápas se vyrovnal. Hosté vsadili hlavně na obranu a Hradečtí se přes ni skutečně prosadit nedokázali, i když měli Hanáci v mnoha případech velké štěstí. Hradec Králové má 34 body a Olomouc B opustila 16. příčku. Je však stále ve stavu ohrožení. Bodů má 21 a její výsledky jsou 5 výher, 6 remíz a 10 proher.

Jak již bylo řečeno, České Budějovice body také ztratily. Záloha Sparty nepřijela s nijak výraznými posilami s A-týmu. Překvapením byl možná jen Martin Hašek. Gólman Zlámal předváděl slušnou formu a byl neustále ve střehu. Chtě nechtě museli fanoušci černobílých uznat, že Letenští byli na Střeleckém ostrově lepším týmem a že těsné vítězství 1:0, které se zrodilo sedm minut před koncem řádné hrací doby, si nakonec zasloužili. Nedá se ovšem říct, že by se Dynamo nesnažilo. Chyběl však zřejmě větší důraz a chuť do hry. Jihočeši mají šanci si reputaci napravit hned ve středu 19.4. Do té doby budou mít na svém kontě 33 body a skóre 10 výher, 3 remízy a 7 proher. Co je potěšující je skutečnost, že stále vedou v počtu vstřelených branek. Sparta B je třináctá a má 23 body.

Čtvrtý Xaverov byl hostem Kunovic. Domácí se až na pátý pokus dočkali jarního vítězství. Tři body získali díky penaltě, která byla nařízena po faulu Bálka na Fischera a již Josefík proměnil. Pražané příliš nebezpeční nebyli a jejich jedinou šanci zlikvidoval pozorný gólman Kovář. Tým z Horních Počernic má 33 body a výsledky 9 výher, 6 remíz a 6 proher. Kunovice jsou jedenácté s 23 body. Jsou druhým týmem s nejvíce obdrženými brankami, jichž mají 33.

Třiatřicet bodů má také Ústí nad Labem, které je páté. Hostem Severočechů byla Kroměříž. Domácí začali náporem a už v 7. minutě skóroval po rohovém kopu Petr Dragoun. Hanáci poté vyrovnali hru, ale první střelu vyslal na branku domácího Nováka až v 38. minutě Máša. Krátce nato zvýšil na 2:0 pro Ústí Brožík. Druhý poločas začali hosté útočit a vypracovávali si slibné šance. Podařilo se jim však pouze nastřelit břevno. V 76. dostal druhou žlutou kartu ústecký záložník Markytán, ale početní převahu Kroměříž také nevyužila. Ústí bezpečně kontrolovalo hru až do konce. Kroměříž je ve středu tabulky na 9. příčce a má 25 bodů.

Šestý je celek HFK Olomouc, který prohrál na hřišti Viktore Žižkov. Vedení v zápase zajistil domácím ve 22. minutě po rohu Kaspřák. I v následujících minutách byli domácí aktivnější, ale gól se již dát nepodařilo. Hosté měli pouze několik střeleckých pokusů, které však mířily mimo tyče žižkovské branky. Pět minut před koncem se pustil do sóla Kalod, který obešel čtyři protihráče a dal druhý gól. V nastaveném čase ještě přidal tentýž hráč třetí branku. HFK Olomouc má 32 body a stále nejvyšší počet remíz – 11. Viktoria Žižkov je osmá s 28 body.

Dalšími týmy, o nichž ještě nebyla řeč, jsou Hlučín a Vítkovice. Hlučín se propadl na šestnácté místo, Vítkovice, které byli jeho hostem, vyhrály těsným rozdílem 1:0. Tento jediný gól padl po hodině hry, když nedorozumění domácí gólmana Kosmála s obráncem Štýbarem využil útočník Jakus. Hosté si v zápase vypracovali víc brankových příležitostí a díky pozorné obraně nepustili domácí hráče téměř k ničemu. Vítkovičtí se tak posunuli od sestupového pásma na 11. místo a mají 23 body stejně jako Kunovice a Sparta B. Střed tabulky je ale dosti vyrovnaný.

Zápas Brna B s Pardubicemi byl díky karanténě brněnských hráčů odložen. Oba týmy mají tak oproti jiným dva zápasy k dobru. Brno B je v současné době patnácté s 19 body (a nejméně vstřelenými brankami – 11), Pardubice jsou s 24 body desáté. Skóre mají 26:26.

V uplynulém víkendu viděli diváci velice málo branek, a to 9. Za to však hráči viděli spoustu žlutých karet: 34. Nejvíce jich rozdal rozhodčí Matějek v Hlučíně. Červená karta padla jen jedna – v Ústí nad Labem ji dostal domácí Martykán. Nejvíce diváků přišlo na zápas Českých Budějovic se zálohou Sparty – 3 671, nejméně pak na Kunovice s Xaverovem – 257.

Výsledky 23. kola:

Kladno - Drnovice 0:1 (45. Schwarz)
Hradec Králové - Olomouc B 0:0
České Budějovice - Sparta B 0:1 (83. Jungr)
Kunovice - Xaverov 1:0 (69. Josefík z pen.)
Ústí nad Labem - Kroměříž 2:0 (7. P. Dragoun, 40. Brožík)
Žižkov - HFK Olomouc 3:0 (85. a 90+2. Kalod, 22. Kaspřák)
Hlučín - Vítkovice 0:1 (63. Jakus)