Důležité tři body dnes získal rezervní tým Dynama v derby proti Strakonicím. Nejenže se B-týmu podařila odveta za podzimní zápas, ještě navíc jsme na čtvrtý pokus konečně získali skalp odvěkého rivala. Radost z důležitých tří bodů měl samozřejmě i kapitán českobudějovické rezervy Tomáš Maruška. Populární Mára nastoupil ke všem čtyřem vzájemným zápasům Dynama B a Strakonic. I pro něj bylo dnešní vítězství jakýmsi zadostiučiněním.

Tomáš Maruška

Jak jsi viděl dnešní zápas?
Dneska to bylo opravdu hodně těžký. Hlavně na konci jsme měli problémy. Začátek se nám povedl. Úvodních třicet minut jsme soupeře téměř k ničemu nepustili. Hráli jsme dobře, měli jsme šance. Škoda jen, že jsme nedali gól dřív. A když už jsme konečně vedli, okamžitě jsme se stáhli a dělali zbytečné chyby. Nepřistupovali jsme k soupeři včas a zbytečně nakopávali míče.

Neměl jsi v závěru obavy o výsledek?
Soupeř v závěru cítil šanci alespoň na bod. Je jenom dobře, že jsme to takhle uhráli.

Jak si vysvětluješ, že jsme po našem prvním gólu přestali hrát?
Úvodní gól nás ukolébal a soupeř zlepšil pohyb.

Bylo na hřišti znát, že se hraje derby?
Každý zápas je těžký. Měli jsme soupeři co vracet, protože podzimní prohra ve Strakonicích nás dlouho mrzela. K tomu se ale už nikdo nechce vracet.

Jak důležitou roli v psychice hráčů sehraje první jarní výhra?
První výhra nám hodně pomůže. Možná jsme mohli vyhrát mnohem dřív, ale každopádně nás tahle výhra uklidní.

Po úvodních kolech se soupeři z čela tabulky přijel tým bojující o záchranu. Čekal jsi, že vás tři body budou stát tolik sil?
Ve třetí lize si opravdu nejde vybrat lehkého soupeře. Záleží spíše na našem výkonu.

Chvílemi to oběma týmům hodně klouzalo….
Terén byl dneska opravdu těžký. Na povrchu je ta tráva hodně měkká, vespod je zase podklad tvrdý. Klouzalo to v jakémkoliv obutí. Terén byl ale stejný pro obě strany.

Jan Poštulka

Zatímco hráči rezervy byli zaměstnáni vítězným pokřikem, z kabiny už vycházel trenér Jan Poštulka. Ve tváři se zkušenému trenérovi zračila radost z dosaženého vítězství a zároveň také obrovská úleva z právě skončeného těžkého duelu.

Mohl by jste krátce zhodnotit právě skončený zápas?
Vzhledem k tomu, že mám stále problém s hlasem, cítil jsem se na lavičce tak trochu poloviční. Dneska jsme ale byli šťastnějším mužstvem. Soupeř si dokázal vypracovat plno šancí. Absolutorium si zaslouží Zdeněk Křížek. Mnohokrát nás dneska podržel a opravdu pro nás byl oporou. Chvílemi chytal doslova famózně. Ze začátku se všechno vyvíjelo v náš prospěch. Vedli jsme o gól, potom i o dva. Závěr patřil soupeři.

Hecovali se hráči v kabině před zápasem?
I podle postavení obou mužstev v tabulce bylo vidět, že jde o hodně. Chtěli jsme Strakonicím oplatit podzimní porážku.

Závěr se ale neodvíjel dle Vašich představ…
Jakmile se začneme bát o výsledek, začnou se dělat věci, které by hráč normálně neudělal. Je to pochopitelné. Těch rohů a trestňáků bylo v závěru opravdu hodně. Soupeř měl velice dobré hlavičkáře, ze kterých jsem měl velký strach.

Hrálo v závěrečných minutách důležitou roli také psychické rozpoložení hráčů?
Závěrečné minuty jsou hodně o psychice. Zaplaťpánbůh, že kluci ten závěr zvládli. Tyhle tři body jsme opravdu potřebovaly.

Stále to vypadá, že střílení gólů nepatří mezi naše nejsilnější zbraně…
V zápasech na jaře jsme měli dobrou defenzivu, dneska jsme konečně dali alespoň dva góly. Loňský rok jsem měl k dispozici hodně ofenzivních hráčů, letos máme s hrou dopředu problémy.

Sehrálo nějakou roli, že v úvodních kolech jara jste hráli zápasy se samými soupeři z čela tabulky?
Nečekal jsem, že úvodní kola jara projdeme bez prohry. Prozatím ale mohu být s průběhem jarních bojů spokojen. Dnešní vítězství je velice důležité a do dalších kol nám dodá potřebný klid.